Foto: SVT

Stölder av exklusiva bilar – nu varnas bilägare för tjuvarnas knep

Uppdaterad
Publicerad

På mindre än en minut lyckades biltjuvarna stjäla två nyckellösa bilar värda hundratusentals kronor i Lyckeby för ungefär en vecka sedan. Nu varnar både polis och försäkringsbolag för tjuvarna som tros ingå i organiserad brottslighet.

Bilstölderna inträffade bara någon kilometer ifrån varandra i Lyckeby natten till förra måndagen. Båda bilarna hade ett nyckellöst system som innebär att det räcker med att närma sig bilen med själva nyckeln för att den ska låsas upp och sen gå att köra iväg med.

Denna teknik utnyttjar professionella tjuvligor och nu har tjuvarna även tagit sig till Blekinge, något som BLT var först med att berätta.

– Det är två av våra kunder som drabbats och vi har inte varit med om det förut. Däremot har jag hört att det inträffat i angränsande län, säger Mats Hellman, skadeförebyggare vid Länsförsäkring Blekinge.

Fångades på film

En av bilägarna fångade händelsen på en övervakningsfilm där man kan se händelseförloppet. Där syns två personer med särskild teknik som på mindre än en minut lyckas stjäla bilen.

– En går fram och ställer sig vid ytterdörren vid bostaden som läser av nyckelkoden för att låsa upp bilen. Den andra personen står sedan vid bilen och tar emot signalen så det blir en som en förlängare av nyckeln. När personen sätter sig i bilen skickas en ny signal och bilen startas, säger Mats Hellman.

Polisen varnar för att det finns risk för fler liknande bilstölder i området.

– Har det nu varit några och spanat i det området har de inte bara haft korn på de bilarna som nu stals. Fler personer kan räkna med att deras bilar är kartlagda bara att tjuvarna inte fick någon signal från dem vid det tillfället, säger Robert Loeffel, presschef vid polisen.

Förs utomlands

Bilarna förs ofta utomlands där de programmeras om och det är sällan som de återfinns. Skadeschefen Mats Svensson efterfrågar nu åtgärder från leverantörernas sida för att göra bilarna svårare att stjäla.

– Det bör inte kunna gå att stjäla en bil på 15 sekunder som kostar en halv miljon kronor, säger Mats Svensson, skadechef länsförsäkringar Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.