Marinmuseum i Karlskrona har fått en ny basutställning som skildrar verkligheten bakom krigen till havs. Foto: SVT

Ny utställning visar verkligheten bakom krigen till havs

Publicerad

Marinmuseums nya utställning illustrerar Sveriges sjöförsvar genom tiderna. I fokus finns människorna inom försvaret och deras liv ombord.

Passagen är klädd med vågor som rör sig upp och ner för väggarna. Besökaren kan slå sig ner framför en film som steg för steg tar med sig besökaren genom historien på Sveriges vatten. Och ute i lokalerna finns flera porträtt av personer som på ett eller annat sätt har spelat roll i Sveriges sjöförsvar.

– Det är karaktärer som har funnits på riktigt och de personer som speglar de senare åren lever fortfarande, säger Johan Löfgren, intendent på museet.

Se två av porträtten i klippet ovan, en av dem är en nioårig skeppsgosse.

Krig inget glamoröst

Utställningens projektledare och producent, Malin Fajersson, berättar om den film som visas. Den innehåller scener där det är strid ombord på skeppen och personerna ombord slås blodiga och det ligger döda kroppar på däck.

– Det blir lätt att krig glorifieras genom historien och det vill inte vi göra. Krig är någonting fruktansvärt. Så barn får inte se filmen utan vuxet sällskap, tillägger hon.

Intendenterna Johan Löfgren och Lina Mårtensson samt utställningsproducenten Malin Fajersson är nöjda med utställningen. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.