En trailer är just nu ute på en landsomfattande utbildningsturné för att utbilda bilverkstäders anställda i att kunna hantera elbilar på rätt sätt. Foto: SVT/Jennifer Alm

Ny verklighet för bilmekaniker när allt fler kör elbil

Publicerad

Bilmekaniker i Karlskrona håller just nu på att lära sig att hantera elbilar. Frågan har blivit allt viktigare efter att användandet av elbilar ökat ordentligt det senaste året. I Blekinge handlar det om 74 procents ökning på bara ett år.

En 18 meter lång trailer är just nu ute på en landsomfattande utbildningsturné för att utbilda bilverkstäders anställda i att kunna hantera elbilar på rätt sätt.

Antalet laddbara fordon i Blekinge har i år ökat med hela 74 procent jämfört med 2020, vilket gör att nya krav sätts på bilmekaniker.

– Vi behöver bli bättre för att möta upp modern teknik. Det handlar om säkerherhet också, vi pratar om högspänning. Det är kraftfulla saker som kan skada våra mekaniker ifall de inte vet vad de gör, säger Anton Nielsen, verkstadschef på Mekonomen i Karlskrona.

I dag finns 2327 laddbara fordon registrerade i Blekinge. 2020 var motsvarande siffra 1334.

Se och hör mer om utbildningen i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.