Saga Bull var med och grundade Sölvesborgs nya hockeydamlag. Hon är nu taggad på att coronan ska låta dem komma igång på isen igen. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Sölvesborgs nya damlag fick lämna ishallen – tränar hårdare utomhus

Publicerad

När coronapandemin ledde till stängningar av kommunala anläggningar fick Sölvesborgs nystartade hockeydamlag lämna isen efter bara några månader. Men tjejerna låter inte det stoppa drömmen om seriespel. Tvärtom tränar de nu hårdare än någonsin – i den branta Grisabacken på Ryssberget.

I somras startade Sölvesborgs IK en hockeyskola för tjejer, för att locka fler till sporten. Men SIK:s nya hockeydamer hann bara vara på is i några månader, innan coronapandemin ledde till att kommunen tvingades stänga ishallen.

– Vi är ändå ett så pass nystartat lag, så då hade det varit skönt att vara på is, säger Saga Bull, en av dem som grundade laget.

”Måste komma till samma nivå”

Sen spelarna fick lämna isen har de i stället valt att flytta ut träningen utomhus. Sedan en tid tillbaka håller de nu till i en av Ryssbergets brantaste backar – Grisabacken.

De har satsat på att få upp sin styrka, kondition och explosivitet. Målet är att vara med i damtrean, som är den lägsta divisionen.

– Vi kommer upp i serien som ett nytt lag och det är inte alla av oss som har spelat ishockey innan. Ska vi klättra upp måste vi försöka komma till samma nivå, säger Saga Bull.

Konditionstest i Grisabacken

I klippet gör tjejerna ett så kallat beeptest, där Mathilda Carneklo orkade springa i över elva minuter.

– Det är klart att det är svårt när pandemin har stoppat oss från att komma in i ishallen och träna. Men på något sätt har det ändå triggat oss, vi ska visa mer vad vi går för nästa säsong istället, säger hon.

Tjejerna i Sölvesborgs IK:s nystartade hockeydamlag får inte träna sin skridskoåkning. Men coronan har inte stoppat dem från att utvecklas, tvärtom tränar de hårdare än någonsin. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.