Ett nytt fall av potatiskräfta har konstaterats i närheten av Blekinge. Foto: Jordbruksverket

Nya fall av potatiskräfta nära Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

I september drabbades två gårdar i Blekinge av potatiskräfta. Nu har även en gård väster om Bromölla drabbats, uppger Jordbruksverket.

– Det  finns ingen koppling mellan gårdarna eller utbrotten, säger Carin Bunnvik, chef på växtregelenheten på Jordbruksverket.

På en gård som drabbats av potatiskräfta får lantbrukarna inte odlas potatis på det fält där angripna potatisknölar påträffats. Och för att minska risken för fortsatt smittspridning ska smittad skörd tas omhand på ett säkert sätt och maskiner och redskap måste rengöras.

– På den ena gården som drabbats i Blekinge är åtgärderna som krävs slutförda och på den andra är åtgärderna på väg att slutföras, säger Carin Bunnvik.

Inte farligt

Potatiskräfta kan få stora konsekvenser för potatisodlingen. Om potatiskräfta tillåts spridas kan det på sikt bli väldigt svårt att fortsätta att odla potatis.

Potatiskräfta förekommer i områden med större regnmängder under senare delen av sommaren.  Potatisen är dock inte farlig att äta eller att använda som djurfoder, säger Carin Bunnvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.