Trots flera saneringar av skolgården i Holmsjö hittade oroliga föräldrar nya skärvor av misstänkt asbest i går kväll. Foto: SVT/privat

Nya fynd av husrester vid skolan

Uppdaterad
Publicerad

Trots flera godkända saneringsinsatser påträffades i går kväll nya byggskärvor på skolgården i Holmsjö. Nu kräver föräldrar att skolan kallar till möte med experter på området.

Flera försök att rensa skolgården från byggrester har gjorts de senaste veckorna – men fortfarande finns spår av det gamla rivningshuset kvar. Vid 19-tiden i går kväll hittades nya delar av vad som misstänks vara eternit med asbest som beståndsdel.

– Vi är arga, rädda och oroliga. Det här är uruselt skött från första början. När vi i går kväll hittade nya rester från huset var det bara som en stor suck, säger en förälder som SVT Nyheter Blekinge talat med och som själv fotograferade plattorna, som låg innanför det avspärrade området på skolan.

Byggresterna, som ska vara både betong och eternit från ett gammalt rivningshus i anslutning till skolan, ska ha använts av barnen för lekar.

– De har bland annat använt plattorna som mobiltelefoner och bankat och byggt med bitarna, säger föräldern.

Kräver krafttag från kommunen

Efter det senaste fyndet kommer föräldrar till barn i Holmsjö att begära ett informationsmöte på skolan.

Skärva av misstäkt eternit. Foto: Privat

– Vi vill att sakkunniga finns på plats för att skingra den oro som finns och som sprider sig. Dessutom är det på tiden att kommunen tar ansvar för en ordentlig sanering, säger föräldern.

Holmsjöskolans rektor Susanne Wallin Eriksson känner inte till de fynd som gjordes och dokumenterades i går kväll.

– Men området är fortsatt avspärrat och inga barn får lov att vistas där. Så kommer det att förbli till dess att hela området är sanerat och godkänt, säger hon och hänvisar i övrigt till drift- och serviceförvaltningens chef Per Jonsson, som under fredagen kommer att diskutera hur kommunen ska gå vidare med saneringsarbetet på skolgården.

– Jag känner inte till några nya fynd av eternit, men är det så ska delarna givetvis undersökas. Det jag gör nu är att ta initiativ till en diskussion om vilka åtgärder som blir nödvändiga på området, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.