Foto: SVT

Nya metoder används av tjuvfiskare i jakten på ål

Uppdaterad
Publicerad

Det olagliga fisket efter ål fortsätter. Men de som tjuvfiskar har ändrat metod. Garnen göms bättre och på djupare vatten, enligt Havs- och Vattenmyndigheten, som hittills i år har beslagtagit 56 ryssjor i Blekinge.

Det syns färre flöten till ålryssjor i år i de blekingska vattnen men det betyder inte att tjuvfisket minskat.

– Flöten används inte längre i samma utsträckning, säger Björn Stührenberg på Havs- och vattenmyndigheten.

Myndigheterna jagar olagliga fångstredskap

Den senaste månaden har Havs- och vattenmyndigheten varit ute nästan dagligen i sin jakt på olagliga fångstredskap. Det ger ofta resultat. Men i takt med att myndigheterna intensifierat sin bevakning av ålfisket, har de som tjuvfiskar anpassat sig. Ryssjor läggs på djupare vatten och märks inte ut på samma sätt som tidigare.

– Vi har också indikationer på att man använder andra redskap, som grimgarn till exempel, berättar Björn Stührenberg. 

Beslagtagit 56 ryssjor bara i Blekinge

Sedan i april har Havs- och vattenmyndigheten beslagtagit 56 ryssjor bara i Blekinge. Eftersom säsongen bara börjat väntar sig Björn Stührenberg att det antalet kommer att öka. Det finns inte mycket som pekar på att tjuvfisket efter ål skulle minska. I våras gjorde myndigheten tillsammans med Kustbevakningen en insats utmed kusten mellan Karlskrona och Västervik.

– Vi såg tecken på olagligt ålfiske utmed hela sträckan, säger Björn Stührenberg. 

Europeiska ålen – ett starkt hotat bestånd

Den europeiska ålen utgörs av ett enda bestånd som är starkt hotat. Mängden unga ålar som ska bygga upp beståndet har sedan 1980-talet minskat med över 95 procent.

Sedan 2007 är det förbjudet att fiska ål. Några undantag görs för ett fåtal yrkesfiskare som har licens för att fånga ål. Om man råkar ta ål av misstag är man skyldig att släppa tillbaka den. Att reglerna efterlevs kontrolleras av två myndigheter: Havs- och vattenmyndigheten samt Kustbevakningen.

Artdatabanken har satt upp ålen på den röda listan. Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden uppmanar konsumenterna att inte köpa eller äta den.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten, Naturskyddsverket, WWF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.