Foto: Leila Rudelius

Miljoner skänks till nybygge av Saltsjöbaden

Uppdaterad
Publicerad

Ett hemvändande par från Amerika, Ingvar och Katarina Backhamre, räddar anrika restaurang Saltsjöbaden och skänker totalt 50 miljoner kronor till Karlshamns kommun.

Bakom den nybildade stiftelsen står de hemvändande makarna Katarina och Ingvar Backhamre som flyttade från Karlshamn till USA för 32 år sedan.

”Tycker så mycket om Karlshamn”

Saltsjöbaden

Ingvar Backhamre som ursprunligen kommer från Klippan, var bland annat väldigt framgångsrik inom Tarkett-koncernen och lyckades skaffa sig en större förmögenhet.

När de nu på ålderns höst återvänt till Karlshamn, där Katarina är född och uppvuxen, vill de skänka pengarna till allmännyttiga ändamål med anknytning till Karlshamn.

– Vi lämnade Karlshamn med två tomma händer och kommer tillbaka med detta. Vi har inga barn och vi tycker så mycket om Karlshamn så vi ville göra något positivt, säger Ingvar Backhamre.

Foto: Leila Rudelius

Den nuvarande byggnaden på Saltsjöbaden ska rivas. Och uppemot 15 miljoner kronor av pengarna från stiftelsen kommer att läggas på nybyggnad av Nya Saltsjöbaden, som sedan kommer skänkas till kommunen efter parets död.

Övriga miljoner kommer fördelas på olika platser i kommunen, bland annat sex miljoner till golfklubben och eventuellt ett framtida museum för den svenska utvandringen till Amerika.

Stipendier för 600.000

Stiftelsen ska årligen dela ut uppåt 600.000 kronor i stipendier till ungdomar för studier inom ekonomi, juridik, konst, miljövård, kulturell verksamhet, och social hjälpverksamhet.

– Jag säger bara tre ord. Och det är glädje, glädje och glädje. Vi behöver mer positivt för Karlshamn, säger Ingvar Backhamre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saltsjöbaden

Mer i ämnet