Tillstånd krävs för den som planerade att skjuta raketer på pinnar vid nyår. Foto: Thomas Johansson/Terje Bendiksby/TT

Hårdare regler för firande med nyårsraketer

Publicerad

Vi närmar oss slutet av 2019 och för många är fyrverkerier en självklar del av nyårsfirandet. I år gäller nya regler för raketer med styrpinne – utbildning och tillstånd från kommunen krävs.

Sedan 1 juni 2019 gäller nya regler för användning av raketer med styrpinne. De får bara användas av personer med särskild utbildning och tillstånd från kommunen.

Stefan Werley är delägare i en butik som säljer fyrverkerier i Karlskrona. Han har inte behövt avvisa någon kund som velat köpa raketer med styrpinne.

– Förbudet verkar vara välkänt hos Blekingeborna, säger han.

Köper tårtor i stället

Tidigare har raketer med styrpinne stått för ungefär 25 procent av butiken fyrverkeriförsäljning. Men Stefan Werley tror inte att de nya reglerna kommer att göra att färre raketer säljs.

– De som vill skjuta raketer köper nog fyrverkeritårtorna istället, säger han.

Sker för många olyckor

De hårdare reglerna för hanteringen av fyrverkerier kom efter en utredning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Vi har kunnat konstatera att det sker alldeles för många olyckor i samband med användningen av raketer med pinne, säger Rolf Weinander, handläggare på MSB.

Övriga fyrverkerier påverkas inte av regeländringen.

Raketer med styrpinne

En raket med en styrpinne är en fyrverkeripjäs som sitter fäst på en smal smal pinne, oftast av trä. Hela pjäsen brukar vara mellan 50-80 centimeter lång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.