Sara Blixt är en av dem som har överklagat det nya Ronnebystyret till Förvaltningsrätten. Foto: Henrik Friberg/SVT

Nya Ronnebystyret överklagas – igen

Uppdaterad
Publicerad

Det nya styret i Ronneby överklagas – på nytt. De petade toppmoderaterna Sara Blixt och Therése Åberg vill att Förvaltningsrätten underkänner den nya maktkonstellationen i kommunen. Beslutet strider mot kommunlagen, menar de.

Den första överklagan till Förvaltningsrätten i Växjö skickades in av Ronnebypartiets Stefan Johansson för två veckor sedan, efter att Socialdemokraterna och Moderaterna i minoritet tagit över makten i Ronneby.

Förvaltningsrätten avslog kravet på inhibition och lämnade tills vidare besked att beslutet gått rätt till – i väntan på en mer grundlig utredning.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Nu är det i stället Sara Blixt (M) och Therése Åberg (M) som skickar in en ny överklagan till Förvaltningsrätten. De menar, likt Stefan Johansson, att det nya styret i Ronneby inte har majoritet för att kunna genomföra ett maktskifte – och att beslutet strider emot kommunallagen.

De båda politikerna har under våren tvingats lämna sina politiska uppdrag, men har behållit sina respektive platser i kommunfullmäktige. Blixt är dessutom fortfarande ordförande för Moderaternas kommunförening i Ronneby.

Frågan om Blixts, Åbergs och det kritiserade kommunalrådet Roger Fredrikssons framtid inom Moderaterna utreds alltjämt av partiets distriktsledning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ola Robertsson (S) och Roger Fredriksson (M) tog över makten i Ronneby i förra veckan. Nu har beslutet överklagats till domstol. Foto: Erik Lundmark/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Mer i ämnet