Foto: SVT

Nya utgrävningar vid Västra Vång

Uppdaterad
Publicerad

I dag slutförde arkeologerna årets utgrävningar vid Johannishus. Den här gången har de använt sig av metalldetektorer för att kunna se vad som finns under marken

Nu har arkeologer återigen varit ute och grävt vid Västra Vång norr om Ronneby.

Dels har de tittat på en tidigare järnåldersplats där man hittat delar av en by. Den här gången har de gjort undersökningar med metalldetektorer där man tidigare inte grävt.

Guldskatten i Blekinge

Tekniken har gett mycket ny kunskap och arkeologerna hoppas nu på att fortsätta med projektet så att de kan få en tydligare bild av Blekinge under järnåldern.

– Vi vill lägga bättre pussel över Blekinges järnålder. Här är en plats som vi har från före kristi födelse och enda fram till vikingatid och medeltid. Det finns fler platser i Blekinge som väntar på att bli upptäckta, säger Mikael Henriksson, arkeolog vid Blekinge museum.

Grävt i 14 år

Arkeologer har grävt vid Västra Vång i 14 år och brukar vara vid platsen och göra utgrävningar ungefär en gång om året.

För fem år sedan hittades det som anses vara det mest spektakulära fynden från platsen, nämligen figurer i form av gubbar gjorda i guld.

Hittills har 29 stycken guldgubbar hittats och fynden har uppmärksammats internationellt.

Mikael Henriksson, arkeolog vid Blekinge museum Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldskatten i Blekinge

Mer i ämnet