Räddningsinstasen för att få liv i lilla Linnéa väckte stor uppmärksamhet på sociala medier där mamma Sara Sandström berättade om dramat som fick ett lyckligt slut. Foto: Privat

Nyfödda Linnéa slutade andas – räddad av förbipasserande

Bilfärden kunde slutat i tragedi för nyblivna mamman Sara Sandström i Karlskrona. I bilen slutade den nyfödda dottern att andas – men räddades mirakulöst av tre förbipasserande kvinnor.

Det var när Sara Sandström och Linnéa, sju veckor gammal, skulle hämta storebror på skolan under onsdagen som händelsen inträffade.

Dottern hade under bilresan skrikit så kraftfullt att hon slutade andas.

– Jag såg i spegeln att hon inte fick luft. Jag bara tvärnitade och drog ut henne ur bilen och började skaka henne, säger Sara Sandström

Linnéa hade då hunnit bli röd och blå i ansiktet och Sara Sandström lyckades inte få igång andningen på sin nyfödda dotter.

– I paniken tänker man inte klart, men jag försökte stanna några bilar.

Ambulansen anlände

Efter att de första förbipasserande hon försökte stanna passerat utan att stanna hoppade till slut tre kvinnor ur en bil och började hjälpa henne. De ringde 112 – och blev onsdagens hjältar.

– En av dem stoppade in fingrarna i munnen så Linnéa efter ett tag börjar kräkas upp slem och skum, säger Sara Sandström.

Efter några minuter kom ambulansen och tog över räddningsarbetet.

Det snabba räddningsinsatsen från de tre kvinnorna gjorde att sjuveckors-bebisen vaknade till liv och i går fick den dramatiska händelsen stor uppmärksamhet i sociala medier sedan Sara Sandström själv valt att berätta om det inträffade.

– Jag har fått tag på alla tre och tackat dem. De vet om hur tacksam jag är. När jag beställde inbjudningskort till Linnéas dopfest i går insåg jag hur nära det var att vi förlorat henne, säger Sara Sandström.

Inga fysiska fel

På sjukhuset hittade man inga fel på Linnéa – men menar att det kan hända igen.

– Jag kommer inte köra en meter till om hon skriker i bilen igen, säger mamman, som konstaterar att alla i familjen efter omständigheterna mår bra.

– Nu ligger hon här bredvid mig och sover.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer