Nytt coronaråd: Elever ska ha munskydd på skolbussar

Uppdaterad
Publicerad

Elever från 12 års ålder rekommenderas att ha munskydd i skolskjutsarna och kollektivtrafiken. Regionen skärper även kravet på munskydd i kollektivtrafiken – till dygnet runt.  

Rekommendationen om kommer presenteras under dagens extrainsatta presskonferens med regionen, men redan nu kan SVT Nyheter Blekinge avslöja att det handlar om att alla skolelever från 12 år och uppåt rekommenderas bära munskydd i skolbussarna och kollektivtrafiken.

– Det stämmer. Det går ut i dag, och kommer att införas successivt under de kommande dagarna i Blekingekommunerna, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare.

Den senaste veckan har flera skolklasser skickats hem på grund av coronasmitta på skolorna. I Karlskrona stängdes Tullskolan helt veckan ut, och Svettpärlan skickade under onsdagen hem en klass.

Munskydd dygnet runt

Under fredagens pressträff meddelade Region Blekinge även att alla som är 12 år och äldre som reser kollektivt i Blekinge bör bära munskydd oavsett tid på dygnet, från och med den 10 december. 

– Vi har fått signaler om att många inte följer rekommendationerna om munskydd under vissa tider. Samtidigt ser vi att smittan ökar oroväckande snabbt och då behöver vi vidta åtgärder, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Det var den 29 november som Region Blekinge beslutade om skärpta restriktioner gällande munskydd i kollektivtrafiken under rusningstrafiken. Men nu skärps alltså råden ytterligare.

I klippet ovan berättar smittskyddsläkaren om hur man ska underlätta för resenärer att få tillgång till munskydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.