Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar seniorrådgivare Magnus Sandell hur rörelsesensorer tänder ljuset vid nattliga toalettbesök. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Nytt digitalt projekt ska öka äldres trygghet i Karlskrona

Publicerad

Äldre i Karlskrona har nu möjlighet att få ta del av ny digital utrustning i sin bostad.

I ett pilotprojekt söker nu kommunen efter testpersoner i hopp om att tekniken kan göra både den äldre och närstående tryggare.

Paketet ”Digitalt först” erbjuds seniorer och närstående i Karlskrona kommun i en del av ett pilotprojekt som flera kommuner deltar i.

– Vi hoppas att detta kan vara ett steg att prova innan man sätter in behovsinsatser i form av hemtjänst eller annan vårdpersonal. På så sätt får den äldre känna sig självständig längre och anhöriga kan hålla koll på håll, utan att den äldre känner sig övervakad, berättar Therese Stjerna, avdelningschef för hälsa och förebyggande inom äldreförvaltningen.

Söker testpersoner

Kommunen efterlyser nu flera personer som vill delta i projektet. Då får man hjälp med installation av den tekniska utrustningen i bostaden, till exempel en medicinpåminnelse och rörelseljus.

– Det finns bland annat ett passivitetslarm, där sensorer känner av om ingen har gått upp ur sängen på länge till exempel. Så kan närstående få en notis och därmed få koll på hur den äldre har det, säger Magnus Sandell, seniorrådgivare.

Se Magnus Sandell visa hur paketet fungerar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.