Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kärnkraftssamordnare Carl Berglöf säger att Karlshamn har gynnsamma förhållanden för att ha ett kärnkraftverk. Foto: SVT/Philip Nilsson

Nytt kärnkraftverk kan byggas i Karlshamn

Publicerad

Karlshamn kan bli platsen för ett nytt kärnkraftverk. Gynnsamma förhållanden som god infrastruktur för el och tillgång till kylvatten är några av anledningarna till att staden är en toppkandidat.

Om lite över tio år ska Sveriges elproduktion öka, därför satsar regeringen på att bland annat bygga upp nya kärnkraftverk. Karlshamn är en av de platser där man överväger att ha ett nytt kärnkraftverk, vilket BLT var först med att rapportera om.

– I Karlshamn finns det gott om kylvatten, bra infrastruktur för el och många andra faktorer som är gynnsamma för kärnkraft.

Låg risk för olyckor

Att bygga kärnkraft är inte en okontroversiell sak, men Carl Berglöf menar på att risk för allvarliga olyckor är liten.

– De nya kärnkraft som byggs idag har säkerhetssystem som andra kärnkraft byggt upp med tiden.

Carl Berglöf lägger också till att Sverige och EU har en lång erfarenhet med kärnkraft och säger att detta också minskar risken för olyckor.

När ett besked kommer om att ett kärnkraftverk ska byggas i Karlshamn eller ej är ännu oklart.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.