Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det nya styret har ännu inget namn, men består av Sverigedemokraternas Tor Billing, Moderaternas Magnus Gärdebring och Kristdemokraternas Lars-Olof Larsson. Foto: SVT/Jerker Hagman

Här är nya styret i Karlshamn: M, KD och SD tar makten

Uppdaterad
Publicerad

Det blir maktskifte i Karlshamn efter många år av socialdemokratiskt styre.

Men det blir inte någon klassisk allians – då både Centerpartiet och Liberalerna hålls utanför styret.

Under fredagen presenterades det nya styret i Karlshamns kommun under en presskonferens, vilken Moderaternas gruppledare Magnus Gärdebring bjudit in till.

Till presskonferensen kom han sedan tillsammans med de två nya gruppledarna Tor Billing från Sverigedemokraterna och Lars-Olof Larsson från Kristdemokraterna, som tagit över efter de tidigare gruppledarna Björn T Nurhadi (SD) och Britt Jämstorp (KD).

Men gruppledarbytena har inte skett på grund av konflikter inför bildandet av den nya regeringskoalitionen, menar Tor Billing.

– Det är för att underlätta för Björn T Nurhadi, som har många uppdrag även i Region Blekinge. Det har sagts på olika håll att det finns konflikter, men så är det inte.

Har KD bytt gruppledare för att den förra inte ville styra tillsammans med SD?

Nej, det är helt personliga skäl. Hon tyckte att hon behövde trappa ner, säger Lars-Olof Larsson (KD).

Mattsson (S): ”Förväntat besked”

Klart är att de klassiska allianspartierna Centerpartiet och Liberalerna inte kommer att ingå i det kommande styret i Karlshamn.

– Nej, vi kommer inte vara med, säger Bodil Frigren Ericsson (L).

Socialdemokraternas gruppledare Per-Ola Mattsson beskriver beskedet om det kommande maktskiftet som väntat.

– Vi var beredda innan valrörelsen och kände redan då att det skulle gå åt det här hållet. Vi får förhålla oss till valresultatet.

Får knapp majoritet

De partier som tar över makten i Karlshamn är Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigemokraterna. En konstellation tillsammans får majoritet i kommunen med 26 av 51 mandat.

Styret har presenterats under en presskonferens i Karlshamn idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.