Arkivbild. Vargen på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nytt vargangrepp i Blekinge – får dödades vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har ett nytt bekräftat vargangrepp ägt rum i Blekinge. Nu ska prover analyseras för att se om det är samma varg som tidigare som ligger bakom även den här gången.

Attacken ägde rum utanför Ringamåla i Karlshamns kommun, nära gränsen till Kronoberg. Två får ska ha dödats.

– Vi har bekräftat att det är ett vargangrepp, och troligtvis skedde det under söndagmorgonen. Vi har nu tagit DNA-prov för att identifiera vilken individ det rör sig om, säger Andreas Abrahamsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Blekinge.

I höstas skedde flera vargangrepp i Bräkne-Hoby-trakten av en och samma varg, och ett beslut om skyddsjakt upprättades. Det beslutet löpte dock ut förra veckan, utan att vargen skjutits.

– Det finns en viss sannolikhet att det rör sig om samma varg den här gången. Det kan också bli aktuellt med ett nytt beslut om skyddsjakt, men det får vi se när vi får provsvaren, säger Andreas Abrahamsson.

Andreas Abrahamsson skickar också med en uppmaning till djurägare i Blekinge.

– Det viktiga är att folk ställer in sina får och ser över sina stängsel, det kan verkligen göra skillnad. Och öka tillsynen generellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.