Ett vargangrepp har skett väster om Ringamåla norr om Karlshamn. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nytt vargangrepp: Lamm dödat i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Ett dödat lamm och ett skadat lamm som fick avlivas upptäcktes på tisdagen väster om Ringamåla norr om Karlshamn.

– Vi har hittat vargspår i hagen och konstaterat att det var ett vargangrepp, säger Andreas Abrahamsson, vilthandläggare.

– Min hund började skälla hysteriskt inne och när jag kom ut upptäckte jag två lamm bitna i halsen, säger djurägaren Christer Bergholtz till P4 Blekinge, som var först med att rapportera om händelsen.

Efter två angrepp norr om Bräkne-Hoby i december beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt. Men tidsfristen gick ut i början av februari.

Ett nytt provsvar från SLU:s dna-labb på Grimsö visade dock att samma varg gått till angrepp i Ihre den 11 februari. Nu väntar länsstyrelsen på nya provsvar, efter tisdagens angrepp väster om Ringamåla, inför ett eventuellt beslut om skyddsjakten ska återupptas eller inte.

”Gått ut och varnat”

– När ett vargangrepp redan skett är det stor sannolikhet att det sker igen. Via vår SMS-tjänst har vi gått ut och varnat djurägare i området att se över stängsel och flytta in fåren i stall, säger vilthandläggaren Andreas Abrahamsson till SVT Nyheter Blekinge.

På gården väster om Ringamåla har länsstyrelsen agerat förebyggande och satt upp ett akutstängsel som skydd mot nya vargattacker.

– Vargangrepp i den här omfattningen är något nytt i södra Sverige och rovdjursavvisande stängsel kommer att bli helt avgörande. Det är något djurägare kan söka bidrag för, säger Andreas Abrahamsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.