Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överbefälhavare Micael Bydén menar att Finlands Nato-inträde skapar en tryggare region även för Sverige. Foto: Erik Lundmark/SVT

ÖB Micael Bydén om Finlands Nato-inträde: ”Skapar en tryggare region”

Publicerad

I dag godkänns Finland som fullvärdig Nato-medlem – ett besked som Sveriges överbefälhavare Micael Bydén välkomnar. Samtidigt beklagar ÖB att Sverige och Finland inte kunde gå med tillsammans.

När Finland under tisdagen blir fullvärdig medlem av Nato är Sverige det enda kvarvarande Östersjölandet, förutom Ryssland, som står utanför försvarsalliansen. Men trots det är Sveriges överbefälhavare Micael Bydén nöjd med beskedet.

– Det är klart att vi hade önskat att vi hade gått in hand i hand med Finland i det här Natomedlemskapet. Men vi har ett mycket nära samarbete med Finland och kommer ha det även fortsättningsvis. Ett Nato som blir starkare med Finland är ett Nato som gör den här regionen tryggare, säger han.

”Inget nytt i retoriken”

Som svar på Nato-beskedet har Rysslands utrikesminister Alexander Grushko sagt att landet kommer att öka sin militära kapacitet i väst och nordväst. Men några sådana tendenser har Försvarsmakten inte märkt av i dagsläget.

– Nej, inte på det sätt som det låter retoriskt, men det är något vi följer varje dag. Det är inget nytt i den retoriken, det är något vi är förberedda på och som vi också har förväntat oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.