Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan berättar Mats Silfver, före detta officer, om känslorna när han fick reda på att tolken landat i säkerhet i Sverige. Foto: Jennifer Alm/SVT

Karlshamnsofficer hjälpte tolk att fly från Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

När talibanerna tog makten i Afghanistan kontaktades den före detta officeren Mats Silfver i Karlshamn av en lokal tolk och tidigare kollega – med en vädjan om hjälp att fly landet.

Efter mycket oro och hårt arbete landade tolken i fredags på svensk mark. Något som Kvällsposten var först med att berätta om.

– Att säga att jag blev tårögd, är en underdrift, säger Mats Silfver till SVT.

Karlshamnsbon lärde känna tolken under sina två omgångar i Afghanistan med utlandsstyrkan, då de arbetade tätt tillsammans. 

– Tolkarnas hjälp är helt avgörande för oss. Utan språket är vi hjälplösa. Vi har säkert räddat livet på varandra flera gånger, säger Mats Silfver.

”En skuld att betala”

När tolken skrev till Mats Silfver – för att berätta att han fruktade för sitt liv – efter talibanernas maktövertagande, var det därför en självklarhet för den före detta officeren att hjälpa till.

– Det handlar om att ha en inre moralisk kompass. Någonstans har man en skuld att betala. Men vi är många som haft en del i detta, till exempel de som varit på flygplatsen och utsatt sig för enorma risker.

Tolken vill vara anonym, för att inte utsätta de släktingar han har kvar Afghanistan för fara.

I klippet ovan spelar Mats Silfver upp det röstmeddelande han fick av tolken när han, tillsammans med sin familj, landade i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Afghanska tolkar

Mer i ämnet