Anna Tegel, vaccinsamordnare i Region Blekinge. Foto: SVT

Ökad vaccinvilja hos unga vuxna i Blekinge efter beslut om covidpass

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om att regeringen från den 1 december tänker införa vaccinpass på evenemang har fått flera Blekingebor att boka tid för att ta sprutorna. Framför allt i gruppen unga vuxna, där vaccintäckningsgraden är relativt låg.

– Det verkar ha en viss effekt, säger Anna Tegel, vaccinsamordnare i Blekinge.

Från den första december måste invånarna i Sverige kunna visa upp ett vaccinbevis för att delta i evenemang med minst 100 besökare. Det har lett till stor debatt, men också till en ökning av vaccinationsviljan i Blekinge.

– Det förefaller så. Vi fick fler som vaccinerade sig vid en hockeymatch i Kallinge än vi haft tidigare. Och vi fick också 100 nya bokade tider på ett dygn i gruppen 18-39 år så det verkar ha en effekt, säger Anna Tegel, vaccinsamordnare i Region Blekinge.

Regionen har haft flera insatser för att försöka få fler att vaccinera sig, och enligt Anna Tegel är det inte bara så kallade vaccinmotståndare som ännu inte har tagit sprutan.

– Vi har stött på människor som säger att det bara inte har blivit av, det finns de också.

Hör i klippet hur regionen vill nå ut till ovaccinerade unga vuxna – och hur covidpasset gett effekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.