Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utbildningsledare Mikael Sjöström från Gerthsbo trafikskola om varför han välkomnar skärpta regler för A-traktorer i klippet ovan. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Ökad säkerhet med större krav på A-traktorförare

Publicerad

Förslaget från EU-kommissionen är 16-årsgräns och B1-körkort för att köra A-traktor, EPA.

– Att man kan utbilda sig till ett mopedkörkort och sen kan köra upp till 60 tons A-traktor – det är galet, säger Mikael Sjöström på Gerthsbo trafikskola i Karlskrona.

Dagens krav på A-traktorer och EPA är inte tillräckliga – det menar EU-kommissionen som nu lagt ett förslag om skärpta regler.

– Det känns jättebra, för som det nu har varit så har det inte ställts många krav och tyvärr har det varit många olyckor med A-traktorer, säger utbildningsledaren Mikael Sjöström.

EU-kommissionen föreslår att det ska krävas B1-körkort och 16-årsgräns för att köra EPA eller A-traktor. Som det är nu räcker det att vara 15 år och ha klarat provet för AM-körkort (mopedkort).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.