Hemvärnssoldater tränar prickskytte. Foto: Hemvärnet

Ökat intresse för hemvärnet

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för försvaret ökar med oroligheter i världen. Samtidigt satsar regeringen på försvaret med en ökad budgetplan framöver.

Utanför Intendenturskolan på Marinbasen träffar vi frivilliga ur den Svenska Lottakåren. Det är nyligen utbildade fältkockar som berättar om hur det är att arbeta i ett storkök i fält, och varför de gör det.

– Jag ville göra något roligt på fritiden, något socialt och vara ute i skogen. Men helst av allt laga mat, säger Johan Johansson, fältkock.

Utökat intresse för ideellt försvar

Den senaste tiden har intresset för att gå med i hemvärnet eller Svenska Lottakåren ökat. Orsaken till detta nyfunna intresse kan i många fall vara oron som människor upplever över vad som sker i världen med terrorattacker och kriget i Syrien.

– Vi ser att viljan att hjälpa till har ökat, dels på grund av vad som händer runt om i världen med krig och terrorattacker, säger Maria Öst, kommunikatör på Svenska Lottakåren.

Antal rekryter till hemvärnet har ökat från 1 899 till 3 022 mellan 2013 och 2015.

Totalt finns det 21 487 personer aktiva i hemvärnet (2015), en ökning med 284 från föregående år.

Hemvärnet som utför uppdrag åt Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kan få mer att göra i framtiden.

Mer pengar till försvaret

De närmaste åren kommer regeringen ge mer pengar till Försvarsmakten. Från dagens 43,3 miljarder kronor kommer anslaget att öka till 50 miljarder kronor år 2020. Huruvida människor söker sig till frivilliga försvarsorganisationer på grund av oro eller av andra anledningar spelar ingen större roll, det är positivt vilket som anser örlogskapten Jerker Sandell som även är skolchef för Svenska Lottakårens frivilligskola i Karlskrona.

– Det är fantastiskt bra att det är på det viset oaktat vilken anledning. Försvarsmakten jobbar ju väldigt hårt med att försöka öka den folkliga förankringen och att rekrytera personal till våra insatsförband, säger han.

Ökat behov i framtiden

Hemvärnet får pengar utifrån en årlig pott som grundar sig i den försvarsbudget som regeringen lägger fram. Mer pengar innebär fler uppgifter.

– Behovet ökar, regeringen vill försvarsplanera inför framtiden, säger Maria Öst.

Under tiden får Johan Johansson och hans kollegor fortsätta att arbeta hårt i köket. De arbetar i femmanna-team och kan servera upp till 350 personer, tre gånger om dagen.

– Det är inte bara att få fram mat utan det ska smaka gott och vara på ett bra sätt så att vi får stridsdugliga soldater, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.