Foto: Polisens förundersökning / SVT

Ökat problem med hundsmuggling via Blekinges hamnar

Publicerad

Rekordmånga hundsmugglare stoppades vid Sveriges gränser förra året – ett ökande problem även i Blekinges hamnar.

– För södra regionen är det fruktansvärda siffror, säger Gunnel Hellman utredare på Tullverket i länet.

I Sydsverige syns en markant ökning av hundsmuggling de senaste åren. Tullverket i Blekinge har under 2019 och 2020 stoppat totalt 23 hundar som varit på väg att smugglas in i landet.

– Vi har inte haft så många djur innan i Blekinge, säger Gunnel Hellman, utredare på Tullverket.

Coronaeffekt

Efterfrågan på hundvalpar har ökat under pandemin och priserna på raser skjuter i höjden. Fler köpare har även börjat söka hundförsäljare utomlands när svenska hunduppfödare inte hinner möta behoven.

– Jag tror det beror på corona. Folk sitter hemma och passar på att skaffa sig en valp. Men i dessa tider hade jag absolut inte köpt en hund.

Fler hundsmugglare döms

I år har Tullverket redan stoppat 91 hundar vid gränserna och Gunnel Hellman ser inga tecken på att smugglingen kommer att avta.

Hundarna kommer främst från Europa och Balkanländerna, men på senare tid har man sett att fler valpar även importeras från Serbien och Kina.

– Nu har vi börjat få domar på de här brotten. Det är väldigt positivt, säger Gunnel Hellman.

Hör mer i klippet om ett fall där två män stoppades i Karlskrona och fick fängelse efter att ha försökt smuggla in hundar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.