Ökat säkerhetstänk i svenska grottor efter dramat i Thailand

Publicerad

Efter grottdramat i Thailand har säkerheten kring grottor aktualiserats. Enligt grottforskaren Esmese Bálint har säkerhetstänket kring svenska grottor ökat de senaste åren. I dag är det färre som ger sig ut på egen hand och allt fler anlitar guider.

Strax före midsommar försvann tolv pojkar och deras fotbollstränare under en utflykt i Thailand. Efter tio dagar hittades de fast i en grotta och efter komplicerade räddningsinsatser lyckades pojkarna räddas. Då hade det gått 17 dagar sedan de försvann.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet och detta har påverkat säkerhetstänket kring grottor även i Sverige.

– Varje gång som det händer något sådant så tänker grottvärlden på hur vi ska informera om att det är farligt och att man inte ska gå in om man inte har kunskap, säger Emese Bálint, grottfoskare och guide.

Information på internet

Emese Balint anordnar guidade turer och säkerhetskurser i grottor i Blekinge, bland annat vid Anglestuegrottorna i Kallinge, och menar att säkerheten har ökat under de senaste åren.

– Generellt har säkerhetstänket ökat och det tror jag dels beror på att vi får mycket serverat genom internet och man informerar mycket om riskerna, säger Emese Bálint.

För det är viktigt att vara förberedd innan man tar sig ner i en grotta.

– Först och främst måste någon veta vart du är och länge hur tänker vara nere. Ljuskälla och klädsel är viktigt, men det absolut viktigaste är att du har en hum om vad du gör, säger Emese Bálint.

Olika grottor i Sverige

Vad man ska tänka på beror också på vilken typ av grotta man ska ner i och i Sverige finns det främst kalkstensgrottor och blockstensgrottor. Kalkstensgrottor bildas när vattnet tvättar ur grottan och då kan det bli väldigt stora grottsystem. Då gäller det till exempel att ha koll på systemet och på hur det påverkas av vädret.

När det gäller blockstensgrottor, som är de som är vanligast i landet, är det inte vädret som är den största risken.

– Det är mycket krypning och mycket höjder så här får man se till att inte fastna och att inte ramla ner, säger Emese Bálint.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer