Ökat tryck på Karlshamns vårdcentraler

Uppdaterad
Publicerad

Efter stängningen av dagakuten i Karlshamn har besöken på kommunens vårdcentraler ökat rejält.

Under de sju första månaderna efter stängningen ökade antalet patienter med närmare 2000 på vårdcentralerna Samariten och Brunnsgården.

Verksamhetscheferna på vårdcentralerna säger att de nu har så mycket att göra att de tvingats prioritera ned äldre och kroniskt sjuka.

– Det blir våra äldre och kroniskt sjuka patienter som inte alltid får komma till en läkare eftersom distriktssköterskor, sjuksköterskor och undersköterskor har för mycket att göra, säger Anna Svensson, verksamhetschef på Samariten, till P4 Blekinge.

Dagakuten i Karlshamn stängde i september förra året.

– Beräkningen var att det skulle komma mellan en och två patienter extra per dag till vårdcentralerna i västra Blekinge. Men nu ser vi att behovet av primärvård är större än så och att vårdcentralerna behöver mer resurser, säger Rosemarie Nilsson, chef för primärvården i Blekinge, till radion.

Kollar över arbetssätten

SVT Nyheter Blekinge har pratat med Blekingesjukhusets förvaltningschef Lars Almroth, som bekräftar att patientantalet har ökat mer till de två vårdcentralerna än vad man hade räknat med.

– Vi visste att fler skulle söka primärvården, men vi trodde att det skulle bli en till två per vårdcentral. Men nu valde de flesta att söka sig till två vårdcentraler, så de har fått fler patienter än vad de förväntat sig, säger Lars Almroth, chef för Blekingesjukhuset.

Vad tänker du när du hör hur personalen upplever sin situation – att de inte hinner med och att de får nedprioritera vissa patientgrupper?

– Det är klart att det är olyckligt att det är så. Det var inte helt förutsägbart, men när man märker det så försöker man göra något åt det. Samtidigt har det blivit rätt så många förbättringar om man ser till hela bilden. Vi har gjort det möjligt för över 600 patienter att komma till akutavdelningen i Karlshamn på natten till exempel.

Lars Almroth säger att man nu försöker hitta nya arbetssätt för att förbättra situationen.

– Vi har lagt märke till det här och jag vet att primärvården har börjat jobba med arbetssätten och vi kommer också fortsätta jobba tillsammans med det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.