Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Wanstadius om den stoppade saneringen och risken för ny olja på Sölvesborgs stränder. Foto: Jerker Hagman/SVT

Oklart när oljesaneringen efter Marco Polos grundstötning kan komma i gång: ”Frustrerande”

Uppdaterad
Publicerad

Oljesaneringen i Sölvesborg efter Marco Polos grundstötning har inte kunnat komma igång igen efter årsskiftet. Jul- och nyårspausen är förlängd på grund av snö, is och kyla och det är oklart när arbetet kan återupptas.

– Frustrerande, säger Sölvesborgs samhällsbyggnadschef Anders Wanstadius.

Oljesaneringen på stränderna mellan Hörvik och Lörby utanför Sölvesborg tog paus under jul- och nyårshelgerna. Men arbetet har inte kunnat återupptas som det var tänkt på grund av den stränga vinterkylan.

– Hade det varit en mild vinter hade vi varit igång igen. Men nu dröjer det. Det är väntans tider och vi hade gärna fått bort oljan, säger Anders Wanstadius, som är samhällsbyggnadschef i Sölvesborg.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Fördröjningen gör att det kommer ta längre tid att sanera kusten längs Pukaviksbukten. Samtidigt finns risken att Sölvesborg drabbas av ny olja på stränderna.

”Olja till havs försvann”

Över 150 000 liter olja läckte nämligen ut efter Marco Polos grundstötning. Det är fortfarande oklart var delar av utsläppet tagit vägen.

– Vi såg ett oljebälte ute till havs i höstas och som försvann. Det är risk för att vi får nya oljepåslåg, säger Anders Wanstadius.

Redan nu vänder sig oroliga invånare i Sölvesborg till kommunen och undrar om det går att bada i sommar.

– Vi får många frågor om det och det går säkert att bada på många ställen. Men vi rekommenderar inte bad på just de platser där den olja som ligger dold i havet flyter i land, säger han.

Se klippet för att följa med till Krokås och höra Anders Wanstadius om den stoppade saneringen och risken för ny olja på stränderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet