På Fredriksbergsskolan i Ronneby börjar dagen med att Rose-Marie Andersson, klassläraren till 4c, samlar in elevernas mobiltelefoner och låser in dem i ett skåp över dagen. Först när skoldagen är slut får eleverna tillbaka sina telefoner.
– Jag tycker det är bra för annars kan det störa om det ringer, säger eleven Eliza Alijaj.
– Det är bra för ingen tar ut telefonen på rasterna och att fröken har dem så ingen tar dom från väskorna. Det är rätt skönt att inte behöva tänka på det, säger eleven Måns Ulvtorp.
Mobilförbud i flera år
Det var i onsdags som Skolinspektionen beslutade att det är fritt fram för rektorer att införa mobilförbud i skolan och att telefonen ligger avstängd i en låda under lektionstid eller under hela skoldagen tycks ha blivit vanligare i landet.
På Fredrikbergsskolan har man haft mobilförbud i flera år och det är något som eleverna vant sig vid från det att de börjar skolan.
– Jag tror inte det hade varit så bra stämning annars och jag tror inte man hade lärt sig lika mycket, säger Måns Ulvtorp.
Trots mobilförbudet får eleverna lov att använda telefonen om de behöver ringa sina föräldrar eller ringa något viktigt samtal.
– Det kommer ibland elever och frågar om de får ringa sin mamma eller pappa för de ska till tandläkaren eller något liknande och självklart får de det, säger Rose-Marie Andersson, lärare på Fredriksbergsskolan.
Inte samma beslut i hela Blekinge
Det är flera skolor i Ronneby som har gjort som Fredriksbergsskolan och valt att samla in mobiltelefonerna under skoltid. Men det ser inte likadant ut i hela Blekinge. På högstadieskolan Rosenholmsskolan i Karlskrona ställer man sig frågande till att helt förbjuda mobiltelefoner under skoltid.
– Jag tycker att det är okej om läraren tar dem men jag tycker ändå att det är elevernas ansvar att hålla sig borta från sina mobiler. Så egentligen ska det inte behövas, säger Albin Skogsberg som går i nionde klass.
På Rosenholmsskolan får respektive lärare välja om de vill samla in mobiltelefonerna på lektionerna och de gör alla olika. Här används också surfplattor på lektionerna och läraren Astrid Gustafsson menar att det är viktigt eftersom vi lever ett digitalt samhälle.
– Genom det har vi har tillgång till nätet, verkligheten och vad som händer i samhället. Det öppnar upp till helt andra möjligheter och ungdomarna måste kunna hantera det digitala och då guidar vi dem på rätt sätt, säger Astrid Gustafsson.
Har eleverna appar för sociala medier även på surfplattorna?
– De kan ha det men om de inte kan hantera det så tar vi bort dem, säger Astrid Gustafsson.
Få med eleverna i diskussionen
Gemensamt för de skolor som SVT Nyheter Blekinge har pratat med är att det är viktigt att få med eleverna i processen kring hur man ska göra med mobiltelefoner i skolan.
– Vi tar gemensamt upp det med trivselfrågor och hur skapar vi bra trivsel på skolan. Då diskuterar vi bland annat mobilanvändandet och hur vi ska förhålla oss till de tekniska hjälpmedel vi har, säger Astrid Gustafsson.