Foto: TT/SVT

Så ska grannar agera mot våld i nära relationer

Uppdaterad
Publicerad

Olofströms kommun arbetar nu aktivt för att motverka våld i nära relationer. Nu införs policyn Huskurage som ska få grannar att våga agera när de misstänker att någon utsätts för hot, våld eller övergrepp i hemmet.

Den våldsförebyggande policyn Huskurage införs nu i samarbete mellan socialförvaltningen och Olofströmshus.

– Metoden går ut på att få grannar att agera, att ge dem verktyg för hur de ska göra för att motverka det ökade våldet i hemmen, säger Damla Mol, kommunikationsansvarig i Olofströms kommun.

Vad kan man göra om man misstänker att en granne far illa?

– Det kan vara alltifrån att ringa på och fråga hur det är till att våga ringa polisen. Vi vill uppmana till omsorg och omtanke om andra.

Anordnar mässa

Nästa vecka anordnas också en mässa i Folkets Hus för att uppmärksamma kommunens arbete mot våld i nära relationer.

Under mässan ”Låt hjärtat va' med” kommer bland annat grundaren till föreningen Huskurage att föreläsa. Det kommer även finnas utställare med representanter från bland andra civilförsvarsföreningen, polisen och kvinnojouren.

– Det blir lite som ett avstamp i den här satsningen. Vi vill göra något större för att ge folk mer kunskap och bakgrund om vad det här faktiskt handlar om, säger Damla Mol.

Huskuragepolicyn kommer att införas i alla Olofströmshus områden i kommunen.

– Det är dags att vi gör något när vi ser i statistiken att våldet i hemmen ökat. Genom det här kan vi få fler att engagera sig för att förhindra det och jobba för att få ner statistiken.

Huskurage finns sedan tidigare på andra håll i länet, exempelvis via Sölvesborgshem och i privata fastighetsbolag i Karlskrona.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.