Foto: SVT

Olofström sämst i länet på att lämna ut offentliga handlingar

Publicerad
Olofströms kommun hamnar i botten bland landets kommuner vad gäller öppenheten kring allmänna handlingar. Det visar en undersökning som gjorts kring hur bra Offentlighetsprincipen fungerar bland Sveriges kommuner.

Enligt Offentlighetsprincipen, som är en del i en av Sveriges fyra grundlagar, har journalister och medborgare rätt att ta del av allmänna handlingar från kommunerna, I en undersökning som gjorts av projektet Undervaka mäts hur väl detta fungerar och av landets 290 kommuner hamnar Olofström bland de sämsta.

– Det är jättetråkigt att vi hamnade så långt ner för jag tycker det är jätteviktigt med öppenhet. Vi har introduktionsutbildningar kring Offentlighetsprincipen med alla medarbetare inom kommunen och de som arbetar med postlistorna är jätteduktiga så jag vet inte vad som har hänt här, säger Iréne Robertsson, kommunchef i Olofström.

Undersökningen har gjorts utifrån fem kriterier; hur snabbt kommunen lämnar ut offentliga handlingar på begäran, om handlingarna fås i elektronisk form, om avgift tas ut, om kommunens diarium finns publicerat på kommunens webbplats och hur bra servicen och kunskapsnivån om offentlighetsprincipen är vid kommunen.

”Viktigt för trovärdigheten i kommunen”

Resultatet har sammanställts och gett varje kommun ett index. Siffran mellan 0 till 4 betyder stora brister i öppenheten, 4 till 6 innebär att kommunen har nämnvärda brister i öppenheten och 6 till 10 att kommunen har mindre brister i öppenheten.

Olofström fick ett index på 3,2 vilket visar att det finns stora brister i öppenheten. Men det är en bild som kommunchefen inte känner igen.

– Sedan några år tillbaka informerar vi alla våra medarbetare om hur viktig denna delen i grundlagen är just för trovärdighet och demokratin. Jag tror att det är en olycklig miss att handlingarna inte lämnats ut den vecka som de som gjort undersökningen begärt ut postlistan. Antingen den mänskliga faktorn eller att mailet hamnat i skräpposten, säger Irène Robertsson.

Karlshamn bäst i Blekinge

Olofströms kommun arbetar även nu med att få igång ett nytt system så att postlistorna ska kunna publiceras digitalt för att göra det enklare.

– Man kan alltid bli bättre och vi kommer att fortsätta kompetensutveckla våra medarbetare, säger Irnène Robertsson.

Blekinges övriga kommuner klarar sig bättre där Karlshamn är bäst med ett index på 6,3 strax före Sölvesborg med index 6,2. Ronneby och Karlskrona har nämnvärda brister med index på 5,7 och 5,6.

Här är listan över Blekinges kommuner

Visa

1. Karlshamn: 6,3

2. Sölvesborg: 6,2

3. Ronneby: 5,7

4. Karlskrona: 5,6

5. Olofström: 3,2

Öppenhetesindex visar hur öppna kommunerna är och hur bra de är på att ge ut offentliga handlingar. Siffran är en sammanvävning av poäng utifrån fem olika kriterier.

Resultatet har sammanställts och gett varje kommun ett index. Siffran mellan 0 till 4 betyder stora brister i öppenheten, 4 till 6 innebär att kommunen har nämnvärda brister i öppenheten och 6 till 10 att kommunen har mindre brister i öppenheten.

Källa: undervaka.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer