För akademiskt språk gör att allt färre klarar jägarexamen, menar Sveriges jägarkår. Men Blekingejägaren Lars-Peter Runesson har en annan syn på det. Hör honom berätta i videoklippet. Foto: SVT/Towe Olsson

Nya jaktprovet får skarp kritik – men hyllas i Blekinge

Publicerad

Sveriges jägarkår riktar skarp kritik mot det nya teoriprovet till jägarexamen. De menar att provfrågorna är för svåra och språket för akademiskt. Men jägarna i Blekinge tycker annorlunda.

– På det här sättet får vi bättre jägare, säger Lars-Peter Runesson i Olofström.

I våras moderniserade Naturvårdsverket det teoretiska provet till jägarexamen. I stället för att blivande jägare svarar på frågor i pappersform blev provet digitalt. Förändringen fick snabbt kritik från både Jägareförbundet och olika jaktklubbar i landet.

Kritiken handlade om språket som ansågs vara både svårt och akademiskt. På bara några månader sjönk andelen godkända prov med 25 procent.

Blekinge går mot strömmen

I Blekinge stämmer jägarna dock inte in i kritiken. SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med flera jaktklubbar i länet som tycker att moderniseringen av jägarexamen är positiv och leder till bättre jägare.

”Eleverna måste ha bredare kunskap”

Lars-Peter Runesson, ansvarig för jägarexamen i Olofström, menar att det nya provet ställer högre krav på eleverna. I det tidigare provet fanns det en frågebank på 210 frågor som kunde dyka upp på provet, nu har den siffran fördubblats.

– Alla frågor ligger i en databas och slumpgenereras, då måste eleverna ha bredare kunskap. Och på så vis får vi bättre jägare, säger Lars-Peter Runesson.

I klippet ovan förklarar Lars-Peter Runesson varför Blekinge sticker ut i landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.