Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Färjan Marco Polo har bogserats in till Stillerydshamnen. Hör SVT:s reporter Cajsa Bengtsson rapportera. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Olycksfärjan Marco Polo i hamn – lyckad bogsering under dagen

Uppdaterad
Publicerad

Vid 10-tiden på torsdagsförmiddagen, en och en halv vecka efter grundstötningen, bogserades till sist olycksfärjan Marco Polo in till kaj.

– Det känns skönt att det här steget är avklarat, säger Valdemar Lindekrantz, presstalesperson på Kustbevakningen.

Vid åttatiden på morgonen inleddes den större bärgningsoperationen då fartyget Marco Polo skulle bogseras från ankarplatsen till Stillerydshamnen.

Redan två timmar senare var operationen klar.

– Det har varit odramatiskt och har gått helt enligt plan. Nu ligger fartyget vid kaj och ansvaret för räddningsinsatsen övergår till den kommunala räddningstjänsten, säger Valdemar Lindekrantz, presstalesperson på Kustbevakningen.

Boende: ”Pusta ut lite”

Nu väntar mer av ett beredskapsuppdrag för Kustbevakningen. Där till ska de fartyg som deltagit i saneringsarbetet själva saneras.

Lennart Oredsson och Bengt Lindhe är boende i Djupekås, men tog sig till Karlshamn för att följa bogseringen.

– Nu kan man pusta ut lite, nu kan det inte komma mer olja i alla fall, säger Lennart Oredsson.

Hör de två boendes tankar i klippet ovan

Vännerna från Djupekås ville se bärgningen med egna ögon i Karlshamn, efter att ha sett fartyget från sina fönster varje dag i elva dagar. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.