Efter Ivo:s granskning konstaterar sjukvårdsdirektören att dokumentationen i region Blekinge måste skötas bättre. Foto: SVT/Arkiv

Omfattande brister i vården av äldre under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Region Blekinge får kritik på flera punkter för vården av äldre under coronapandemin av Inspektionen för vård och omsorg efter en granskning. Enligt IVO har varken äldre som bor på särskilda boenden eller deras anhöriga fått information om vård eller behandling vid misstänkt covid-19.

Inspektionen för vård och omsorg har granskat samtliga regioner i Sverige och presenterade resultatet på en presskonferens på tisdagsförmiddagen.

Region Blekinge får kritik på tre punkter gällande vården vid misstänkt eller konstaterad covid-19:

  • Äldre som bor på särskilt boende har inte fått vård och behandling utifrån egna behov.
  • Varken de äldre eller närstående har fått information om vård och behandling.
  • Det går inte att följa vården och behandlingen på grund av brister i patientjournaler.

I underlaget till IVO:s granskning framkommer även att läkare har ordinerat provtagning utan att följa upp provsvaret och att det saknas dokumentation över vilken behandling som har satts in efter ett positivt covid-19 test.

– Vi måste bli bättre på dokumentation, och där görs det mycket för att utveckla vårdens informationssystem, säger Kjell Ivarsson som är hälso- och sjukvårdsdirektör.

Regionen ska redovisa åtgärder

Granskningen bygger på tillsyn av två särskilda boenden för äldre i Karlskrona kommun. Nu vill IVO att regionen ska svara på hur de ska komma till rätta med bristerna.

– Vi ser redan nu inför andra vågen att det gjorts förbättringar i vårt arbete. Men vi ser mycket allvarligt på detta och ska nu titta vidare på vilka åtgärder som behöver vidtas, fortsätter Ivarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.