Praktiska gymnasiet i Karlskrona får kritik av Skolinspektionen. Foto: SVT

Omfattande kritik mot Karlskronaskola

Uppdaterad
Publicerad

Praktiska Gymnasiet i Karlskrona har haft tre olika rektorer sedan i maj, en bristande elevhälsa och bristande kontroll över elever med långtidsfrånvaro. Nu riskerar skolan ett vite på 650 000 kronor.

På Praktiska Gymnasiet i Karlskrona går omkring 85 elever som läser olika yrkesförberedande utbildningar inom exempelvis bygg- och vårdämnen. Vid tre olika tillfällen sedan sommaren 2015 har skolan fått kritik av Skolinspektionen för sitt arbete kring särskilt stöd till elever med behov, och deras bristande arbete med elevfrånvaro.

I april förelades skolan med ett vite om 650 000 kronor, om skolan inte åtgärdade bristerna.

– Vi valde att förelägga med ett vite på grund av att bristerna är allvarliga, och har pågått under en så lång tid, säger Andreas Leo, utredare på Skolinspektionen.

”Tar tid att förändra”

I november gjorde Skolinspektionen ett återbesök på skolan. I protokoll därifrån framkommer bland annat att det dröjde fram tills slutet av oktober i år innan skolpersonal började utreda elevfrånvaron, att elevhälsan varit i princip obefintlig under den tidiga höstterminen och att inga elever får någon specialpedagogisk insats trots att behovet anses finnas. Men den bilden delas inte av skolans rektor.

– Som jag ser det så startade ett arbete direkt i maj med att komma tillrätta med problemen. Arbetet intensifierades i augusti, så det har hänt massor med saker. Nya strukturer och nya rutiner har satts, men det tar tid att förändra. I dagsläget tycker jag att vi är på god väg att komma till rätta med de problem som Skolinspektionen pekar på, säger Krister Tegnestrand, rektor på skolan.

Krister Tegnestrand Foto: SVT

Beslut kommer i januari

Skolinspektionens beslut kring gymnasieskolan väntas i januari nästa år.

– Då beslutar vi om vitet ska dömas ut, och om vi i så fall ska förelägga ett nytt vite. Vårt huvudsakliga mål är att bristerna ska åtgärdas och att eleverna ska få den utbildning som de förtjänar, säger Andreas Leo på Skolinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.