Foto: SLU

Omfattande tjuvfiske på utrotningshotad ål

Uppdaterad
Publicerad

Den är rödlistad och utrotningshotad. Trots det är tjuvfisket efter ål i Blekinge omfattande. Havs- och vattenmyndigheten har redan beslagtagit fler ålryssjor i området än under hela förra året.

Det är tidig morgon och blåsten ligger på hårt i Sanda hamn på Sturkö. Björn Stührenberg och hans kollega Thomas Reuterljung från Havs- och vattenmyndigheten lägger ut för att inleda dagens jakt på olagliga ålryssjor. De låter båten sakta stryka längs öarnas strandlinje och koncentrerar sina blickar på vattenytan. Med vana ögon letar de efter rörelser eller linjer i vattnet som avslöjar en ryssja på botten i de grunda vattnen.

– Det är inte så lätt när det blåser, säger Björn Stührenberg. Men ibland är de vänliga nog att märka ut ryssjan med en boj, ler han.

TV: Se hela inslaget här

Björn Stührenberg och Thomas Reuterljung från Havs- och vattenmyndigheten jagar olagliga ålryssjor. Foto: Lena Pettersson

Måste ha licens

Detta är något de gör allt oftare. Tidigare lånades båtar in från Simrishamn. Men för första gången finns det i år en båt stationerad i Karlskrona för detta ändamål och det ger resultat. Under hela förra året beslagtog Havs- och vattenmyndigheten 80 ryssjor i Blekinge skärgård. I år är skörden efter bara halva säsongen uppe i över etthundra ryssjor.

Kustbevakningen jagar också olagliga ålryssjor. Förra året tog de 116 ryssjor i beslag i Blekinge, hittills i år har de tagit 45 stycken.

– Det pågår ett omfattande tjuvfiske efter ål, beviset för det är ju redskapen vi tar upp, säger Björn Stührenberg.

Ålen är utrotningshotad. Under de senaste decennierna har mer än 95 procent av arten försvunnit. Det är förbjudet att fiska ål förutom om man har licens, vilket ges i liten utsträckning och endast till yrkesfiskare.

Under dagen har många ålryssjor tagits i beslag. Foto: Lena Pettersson

Ska även finnas ål i framtiden

Det dröjer inte länge förrän Björn och Thomas upptäcker en rörelse i vattnet som väcker deras intresse. Med båtshaken hivar de upp ena änden av vad som visar sig vara tre ihopkopplade ryssjor. Ett par småfiskar har fastnat i garnet men ingen ål denna gång. När fångstredskapet är bärgat hamnar det på durken i en hög som snart ska bli mycket större.

Alla ålryssjor som inte är märkta med en licenshavares beteckning beslagtas och förstörs.

Han menar att det omfattande tjuvfisket drivs av flera saker. Dels kan man få bra betalt för ål. Många har dessutom fiskat ål i flera generationer och ser det som en hävdvunnen rätt. Ovanpå det finns en väl spridd missuppfattning om att tillgången på ål trots allt är god.

– Men även om det finns ål i ett område är ju poängen att det ska fortsätta att göra det i framtiden också, säger Björn Stührenberg.

Innan dagen är slut har de två tjänstemännen beslagtagit 40 ålryssjor. De fyller upp hela durken och utgör dagsrekord för beslagtagna ryssjor i år. Men än är det långt tills säsongen är slut.

Ål

Den europeiska ålen utgörs av ett enda bestånd som är starkt hotat. Mängden unga ålar som ska bygga upp beståndet har sedan 1980-talet minskat med över 95 procent.

Sedan 2007 är det förbjudet att fiska ål. Några undantag görs för ett fåtal yrkesfiskare har licens för att fånga ål. Om man råkar ta ål av misstag är man skyldig att släppa tillbaka den. Att reglerna efterlevs kontrolleras av två myndigheter: Havs- och vattenmyndigheten samt Kustbevakningen.

Artdatabanken har satt upp ålen på den röda listan. Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden konsumenterna uppmanas att inte köpa eller äta den.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten, Naturskyddsverket, WWF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.