Foto: Pontus Lundahl/TT

Omsorgsföretag förlorar tillstånd – 250 anställda berörs i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 40 kunder och 250 anställda i Blekinge berörs av beskedet att omsorgsbolaget Humana mister tillståndet att bedriva bland annat personlig assistans och hemtjänst, efter ett beslut från Inspektionen för vård och omsorg.

Humana Assistans AB:s tillstånd återkallades av IVO med omedelbar verkan under måndagen. Det handlar om tillståndet att bedriva verksamhet med personlig assistans, ledsagarservice, avlösarservice och hemtjänst och börjar gälla omedelbart.

I Blekinge berörs omkring 40 brukare av beskedet och det handlar om 250 anställda i länet.

Inspektionen för vård och omsorg lyfter en rad olika skäl till att Humanas tillstånd ska återkallas i sitt beslut, bland annat handlar det om återkommande brister avseende anmälningsskyldighet samt brister i ”seriositet och arbetsgivaransvar gällande utländsk arbetskraft”.

Företaget har 2 000 brukare 11 000 anställda som berörs av beslutet.

Flertalet anmälningar

Ivo skriver att man sedan 2020 tagit emot ett flertal anmälningar från Försäkringskassan gällande Humana, rörande felaktigt utbetald assistansersättning. Företaget ska ha tagit emot ersättning för assistanstagare som inte haft något hjälpbehov alls.

Återkraven som riktas mot bolaget uppgår till totalt 100 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.