Foto: SVT

Stark kritik mot långsam process

Publicerad

Centerpartiets gruppledare Rolf Jönsson föreslog redan i höstas att tillfälliga kameror skulle sättas upp i områden som drabbats av många bränder. Han riktar nu kritik mot att majoriteten inte agerar snabbt nog.

I Olofströms kommunstyrelse avslogs tidigare i höstas oppositionens förslag på kameraövervakning av det branddrabbade området. Rolf Jönsson (C) anser att kommunen inte använder tillräckliga medel för att få ett slut på bränderna och är irriterad över att arbetet gått för sakta fram.

– Majoriteten avfärdar kameror med hänvisning till att Länsstyrelsen inte skulle tillåta sådana. Men det måste ju vara upp till länsstyrelsen att först få ta ställning till frågan och i så fall avslå ett förslag. Det är konstigt att man inte har gjort en förfrågan ens, säger Rolf Jönsson.

– Det upprör mig att man från majoriteten utgår ifrån att länsstyrelsen skulle säga nej, fortsätter han.

”Helt absurt”

Han tror att det krävs kamerabilder för att få fast dem som gjort sig skyldiga till bränderna.

– Det är helt absurt att de som bor i området där det brunnit ska behöva känna den här oron. Att klippa häckar och sätta upp mer belysning är harmlösa metoder som inte räcker till. De som bränner bilar håller sig undan när vaktbolag dyker upp.

Bland annat föreslår centerpartiet att kunskapen hos jägare kan tas till vara när kameror sätts upp.

– Man skulle kunna ha sådana kameror som jägare använder som aktiveras när någonting rör sig framför dem. Länsstyrelsen använder sig även av sådana kameror med den tekniken i naturen, säger Jönsson.

Föreslår kameror på natten

En farhåga som väckts kring att kameraövervaka allmänna platser är den personliga integriteten hos invånarna.

– För att lindra den här integritetsaspekten med att sätta upp kameror skulle man kunna ha tidsstyrning så att de bara slås på under natten. Bilbränderna sker ju inte mitt på dagen när det är ljust ute.

– Övervakningen skulle inte heller behöva vara för all tid framåt utan tills man har lyckats ta fast någon skyldig bränderna upphör. Till exempel ett halvår åt gången, säger Jönsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer