Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionen vill lägga ner program på Nordenbergsskolan. Rolf Jönsson (C), från den styrande koalitionen i Olofström, ratar däremot sparförslaget. Se argumenten från båda sidor i klippet. Foto: SVT

Oppositionens sparförslag i Olofström: Skicka gymnasieelever till grannkommunerna

Publicerad

I det stora ekonomibråk som blossat upp i Olofström föreslår oppositionen en nedläggning av de teoretiska gymnasieprogrammen på Nordenbergsskolan. I stället vill de hänvisa elever till grannkommunerna. Men det får mothugg från styret.

Förslaget från Moderaterna och Sverigedemokraterna är att enbart behålla fordons-, industritekniska- och de andra yrkesprogrammen i Olofström. Elever på natur-, ekonomi- och andra högskoleförberedande program skulle då i stället hänvisas till Karlshamn, Sölvesborg eller någon annan kommun.

Det skulle ge plats för högstadieeleverna på Högavångsskolan att flytta till Nordenbergsgymnasiet. Enligt oppositionens sparförslag skulle det då bli billigare med en gemensam högstadie- och gymnasieskola i Olofström.

– Då slipper vi investera i en ny skola och bara betala drift för en skola, säger oppositionspolitikern Max Nielsen (SD).

Styrande partierna ratar förslaget

Men Olofströms styrande majoritet, som består av Socialdemokraterna och Centerpartiet, ratar förslaget.

– Jag håller inte med över huvud taget. Nordenbergsskolan är ett attraktivt gymnasium som vi ska behålla som det är. Med deras alternativ att minimera, eller i princip lägga ner Nordenbergsskolan, skulle Olofström bli mer oattraktivt och fler flytta härifrån, säger Rolf Jönsson (C).

Se klippet för att veta mer om Olofströms skolkonflikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.