Heléne Björklund (S) och Louise Erixon (SD). Foto: SVT/TT

Ordkrig om Sölvesborgs ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande Heléne Björklund (S) ilsknade till efter att Louise Erixon (SD) kallat Sölvesborgs ekonomi ”misskött” efter 30 år av socialdemokratiskt styre.

I ett inlägg på Facebook lyfter Heléne Björklund kommunens soliditet på 65 procent, den låga arbetslösheten och överskotten på 34 miljoner för 2017 och 16 miljoner för 2016. I år går kommunen mot ett överskott på 15 miljoner kronor. Att Louise Erixon beskriver det som att kommunen är i ett allvarligt ekonomiskt läge ger hon inte mycket för.

– Det där är historielöst och ohederligt. Och djupt respektlöst mot sanningen och de socialdemokrater som styrt kommunen, skriver Heléne Björklund i sitt inlägg.

Kräver två procents överskott

Men Louise Erixon menar att det inte går att skryta med överskott under en högkonjunktur.

– Tittar man tillbaka på 2014 så gick kommunen 15 miljoner minus, AFA-pengar har räddat plusresultaten flera gånger, säger Louise Erixon.

Så kallade AFA-pengar är statliga återbetalda premier för sjukförsäkring.

– För 2019 är det prognostiserat ett överskott på 2,4 miljoner. Det bådar inte gott för framtiden, säger Louise Erixon och trycker på att kommunen behöver nå ett överskott på två procent. För Sölvesborg innebär det ungefär 19 miljoner kronor.

– Det verkar Heléne Björklund inte ta på allvar.

”Kommer kräva besparingar”

Heléne Björklund svarar att överskottet på två procent är en rekommendation och inte ett mål, och att det inte alltid har behövts på grund av kommunens soliditet och belåningsgrad.

– Tänker de lägga en budget med ett mål på 19 miljoner kronor så får de göra det, men det kommer kräva stora besparingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sölvesborg

Mer i ämnet