Skådespelaren och dramatikern Oskar Sternulf turnerar nu i Karlskrona. Foto: SVT

Oskar håller monolog om att komma ut

Publicerad

För drygt tre år sedan kom skådespelaren och dramatikern Oskar Sternulf ut som bisexuell. Nu turnerar han med en teatermonolog om sina erfarenheter. Pjäsen heter Komma ut och handlar om hur personer bemöts när de väljer att komma ut och vara sig själva.

Oskar Sternulf är född och uppvuxen i Lyckeby utanför Karlskrona, men bor numera i Stockholm.

I dagarna är han tillbaka i hemstaden för att turnera med sin pjäs och uppträda med sin teatermonolog Komma ut för kommunens alla niondeklassare. 

– Att prata om hbtq-frågor är högaktuellt och att göra det i skolorna är viktigt. Det är viktigt att hbtq blir en del i undervisningen, säger Oskar Sternulf.

Handlar om fördomar

När turnén i Karlskrona är slut har Oskar Sternulf ensam stått på scen med pjäsen Komma ut ett hundra gånger.

Pjäsen handlar om omvärldens fördomar kring hbtq-personer alltså homosexuella, bisexuella, transpersoner och queerpersoner.

– Pjäsen avslutas med att jag svarar på elevernas frågor och de har många frågor kring hbtq. Det märks att det är ett angeläget ämne för dem att diskutera, säger Oskar Sternulf.

Delvis självbiografiskt

En del i pjäsen är självupplevt, men det mesta är fantasi. Ungefär tjugo procent handlar om Oskar Sternulf själv. Som till exempel reaktionen från en släkting när Oskar kom ut.

– Hon sa upp bekantskapen när hon fick veta att jag hade en pojkvän.

Reaktionen från släktingen, men också stödet från familj och vänner fick Oskar att skriva pjäsen, som handlar om människors lika värde oavsett vem man är.

Vill få andra att våga

Han hoppas att han med sin pjäs kan hjälpa andra att vara sig själva och våga komma ut.

– Kan jag bara få en i varje klass att våga komma ut och berätta för sin familj och sina vänner så är det underbart. Kanske inte idag, eller i morgon, men någon gång framöver.

”Man kände igen mycket”

Angelica Zettervall och Selma Ernestad är två elever i årskurs nio som i går fick se pjäsen.

– Det är bra att den tog upp olika sexuella läggningar, säger Angelica Zettervall.

– Och bra att pjäsen tog upp alla ”de där orden” som används som skällsord bland ungdomar. Man kände igen mycket, tycker Selma Ernestad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.