Therese Larsson, projketledare på Kustbevakningen. Foto: SVT

Östersjöländer samlas för stor miljöskyddsövning

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen förbereder sig just nu för att hålla en av världens största miljöräddningsövningar i Östersjön i slutet av augusti. Fartygstrafiken i Östersjön ökar ständigt och övningen ska ge deltagarna möjlighet att öva på hur man gemensamt kan hantera oljeutsläpp och kemiska utsläpp.

Den årliga övningen kallas Balix delta, och i år är det Sveriges tur att vara värdland för övningen – som den här gången är extra stor.

Uppemot 400 deltagare väntas komma till Blekinge 27-30 augusti för att delta i miljöskyddsövningen.

– Det är jätteviktigt att man har ett välfungerande samarbete när det väl händer något. Vi har märkt att det fungerar fantastiskt bra när vi planerat övningen, vi ställer verkligen upp för varandra, säger Therese Larsson som är analytiker på Kustbevakningen och projektledare för Balix delta.

Övar att containerfartyg går på grund

Förutom Sverige så kommer fartyg från Finland, Danmark, Tyskland, Estland, Lettland, Litauen och Polen att delta. Ryssland och Norge deltar genom att skicka experter. Även länsstyrelsen i Skåne. Blekinge och Gotland samt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, deltar i övningen som även är ett EU-projekt.

Övningen görs genom en iscensatt olycka där ett containerfartyg går på grund vilket leder till oljeläckage.

I övningen simuleras också att fartyget tappar containrar som innehåller kemikalier.

För att efterlikna olja kommer man släppa ut ett stort antal kubikmeter popcorn i vattnet.

– De har ungefär samma egenskaper som olja så det är ett bra material för att öva, säger Therese Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.