Oväntat besök i Handelshamnen i Karlskrona under torsdagsmorgonen. Foto: Stina Sandström

Oväntat besök i hamnen – en lättare chock för turistchefen

Uppdaterad
Publicerad

Kryssningsfartyget M/V Hamburg lade oväntat till i Handelshamnen i Karlskrona under torsdagsmorgonen. Nära 400 tyska passagerare fick sig ett oplanerat besök i staden.

– Det kom som en lättare chock kan jag berätta, säger turistchefen Terje Pedersen och skrattar.

Fartyget var på väg till danska Bornholm men på grund av vädret kunde de inte lägga till där. Deras agent ringde då till Karlskrona som beslutade att ta emot fartyget med kort varsel.

– Då blev det hektisk aktivitet här, både från hamnsidan och den turistiska sidan, säger Terje Pedersen.

Foto: privat

”Utmaning att få oväntade gäster”

På det 144 meter långa fartyget fanns omkring 370 tyska passagerare.

– Det var en utmaning att få oväntade gäster på en röd dag när alla affärer är stängda, men vi har gjort det bästa möjliga. Vi har erbjudit en tur med vårt citytåg med tysk guide ombord. Många har också besökt marinmuseet som var öppet idag. De jag pratat med var mycket nöjda och verkade trivas väldigt bra.

Vid halv två på torsdagseftermiddagen lämnar fartyget hamnen i Karlskrona för att bege sig mot Kiel i Tyskland där kryssningen avslutas. Men fartyget kommer snart tillbaka till Karlskrona. 

– Fartyget kommer tillbaka hit redan på lördag med nya passagerare, säger Terje Pedersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.