PFAS läckte ut i drickvattnet i Kallinge. Nu avgörs om byborna har rätt till skadestånd. Foto: Christine Olsson / TT

Över 160 privatpersoner stämmer Ronneby kommun i tvistemål

Publicerad

Över 160 drabbade stämmer det kommunala bolaget Ronneby Miljöteknik i den omfattande rättegången efter den så kallade PFAS-skandalen i Kallinge. SVT Nyheter Blekinge reder ut den rättsliga processen.

Under torsdagen inleds rättegången vid Blekinge Tingsrätt efter PFAS-utsläppen i Kallinge, då det potentiellt farliga ämnet läckte ut i ortens dricksvattnet.

Ett tvistemål

Det är inte frågan om ett brottmål, där ett straffansvar ska avgöras. I stället handlar det om ett tvistemål mellan enskilda parter.

Vattenskandalen i Kallinge

Vid en tvist kallas de som väcker talan för kärande. Här handlar det om 165 privatpersoner som alla har druckit av det PFAS-haltiga vattnet. Motparten, den svarande, är det kommunala bolaget Ronneby Miljöteknik.

Det ska tingsrätten avgöra

Ärendet har tidigare varit uppe i rätten, bland annat då Högsta Domstolen beslutade att Miljötekniks leverans av kommunalt dricksvatten ska omfattas av produktansvarslagen. Beslutet innebar att tingsrätten kan avgöra om Kallingeborna har rätt att få skadestånd av kommunen.

Frågan som nu ska avgöras i tingsrätten handlar om ifall de kärande har drabbats av en personskada eller inte när de fått i sig PFAS.

Skulle tingsrätten anse att de kärande lidit personskada kommer frågan om ekonomiskt skadestånd avgöras vid ett senare tillfälle, antingen i en domstol eller vid ett förhandlingsbord.

Den omfattande rättegången kommer att pågå under tio dagar, till och med den 24 september.

Så säger parterna

De kärande menar att det kommunala bolaget har distribuerat dricksvatten som innehöll höga halter av PFAS-ämnen – alltså en defekt produkt. De menar även att det ämne de fått i sig medfört negativa hälsoeffekter och oro.

Kommunen menar att förhöjda halter av PFAS, utan särskilda symptom eller sjukdomstillstånd, inte kan klassas som personskada som man kan få särskild ersättning för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet