Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elena Johansson, kostchef på Ronneby kommun, utreder nu möjligheten att överbliven skolmat ska kunna säljas. Foto: SVT/TT

Så ska de minska matsvinnet på skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Att köpa hem skolmat som blivit över från dagen är något som kan bli verklighet på flera håll i Blekinge. Bland annat i Ronneby kommun där kostchefen nu utreder möjligheten att sälja överbliven skolmat – för att på så sätt minska matsvinnet.

Varje dag slängs tonvis med skolmat och det största matsvinnet är det så kallade serveringssvinnet, enligt Livsmedelsverket. För att minska detta har nu kostchefen i Ronneby fått i uppdrag av ansvariga politiker att se över om kommunen kan börja sälja skolmat som inte gått åt under dagen.

– Jag ska titta om vi kan sälja den överblivna maten i skolorna efter serveringen till föräldrar, skolpersonal eller äldre elever, säger Elena Johansson, kostchef Ronneby kommun.

Ska presenteras till sommaren

Ronneby tittar nu på hur andra kommuner i landet gör som redan infört detta.

– Det vanligaste är att man tar med sin egen matlåda och så får man fylla den och sedan swisha in pengar, säger Elena Johansson.

Kostchefens arbete ska vara klart till sommaren och sedan ska politikerna ta beslut om detta ska införas eller inte i slutet av året.

Ses över i andra kommuner

Även Olofströms kommun tittar nu på möjligheten att sälja överbliven skolmat.

– Det kom önskemål om detta från eleverna på gymnasiet att det skulle vara bra både för miljön att kunna köpa hem överbliven mat och att det blir billigt. Vi har börjat titta på om det skulle vara möjligt och vad som krävs, säger Joakim Nilsson, kostchef Olofströms kommun.

Kostavdelningen på Karlskrona kommun har också utrett frågan men där har kommunjuristen kommit fram till att det skulle gå emot den kommunala kompetensen att sälja överbliven mat.

– Just nu är det den bedömningen vi måste utgå från men nästa steg att ta det genom politiken för att fortsätta se över möjligheterna för detta, säger Hanna Bengtsson, kostchef Karlskrona kommun.

Se mer om detta i klippet ovan.

SVT rapporterade · Hur tycker du att vi ska minska matsvinnet i skolorna?

08.41
Tycker oxå fattig pensionärer som jag kan köpa hem skolmat för en liten slant.
Något liknande har man testat i Karlskrona kommun där skolkök på flera skolor även serverat lunch till pensionärer till samma pris som kommunens medarbetare. Mer om det kan du läsa här: 
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/skolors-pensionarsluncher-far-nu-fortsattning
09.18
Det tycker jag är jättebra förslag. Det minskar både svinnet och skattebetalarna kostnader

09.18
Skolmat är känt för att inte vara särskilt bra/god. Sälja kan bli svårt om det inte är super billigt. Kan ni inte göra utskällning till hemlösa och andra behövande.
10.05
Jag tror att bättre kvalité på skolmaten är lösningen då skulle barnen säkert välja att äta den istället för att kasta.
Ja, det är ju viktigt med kvalitet på skolmaten. Frågan är om det inte ofta blir över lite mat ändå som hade kunnat säljas, vad tror du? / Stina Sandström 
10.31
Det är ju också viktigt att lära eleverna att ta till sig mindre och ta om, om man fortfarande är hungrig.
Absolut, det kan man säkert kan prata om med eleverna om så de tänker mer på det. / Stina Sandström 
15.25
Kanske kan det gå som foder till djurhållning. Höns och griser äter väl i stort sett allt.
16.13
Kanske låta barnen äta lite senare på dagen när dom är hungriga inte lunch 10.50
16.13
Bättre kvalitet på maten, varje termin göra någon slags undersökning på varje skola/gymnasiet om vilken mat dom vill ha och gå efter resultat individuellt för varje skola/gymnasiet, att man tar mindre portioner och ta om om det önskas mer, mer tid att äta i lugn och ro och inte stress äta, bl.a
Låter som bra idéer, kan tänka mig att det hade uppskattats av eleverna att få önska vad de vill ha för mat. / Stina Sandström, reporter 
16.54
Nu stänger vi chatten för i dag, tack för era förslag på hur man kan minska matsvinnet i skolan! 
/ Stina Sandström, reporter
09.27
Bra både för miljön och dubbelarbetande föräldrar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer