Elena Johansson, kostchef på Ronneby kommun, utreder nu möjligheten att överbliven skolmat ska kunna säljas. Foto: SVT/TT

Så ska de minska matsvinnet på skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Att köpa hem skolmat som blivit över från dagen är något som kan bli verklighet på flera håll i Blekinge. Bland annat i Ronneby kommun där kostchefen nu utreder möjligheten att sälja överbliven skolmat – för att på så sätt minska matsvinnet.

Varje dag slängs tonvis med skolmat och det största matsvinnet är det så kallade serveringssvinnet, enligt Livsmedelsverket. För att minska detta har nu kostchefen i Ronneby fått i uppdrag av ansvariga politiker att se över om kommunen kan börja sälja skolmat som inte gått åt under dagen.

– Jag ska titta om vi kan sälja den överblivna maten i skolorna efter serveringen till föräldrar, skolpersonal eller äldre elever, säger Elena Johansson, kostchef Ronneby kommun.

Ska presenteras till sommaren

Ronneby tittar nu på hur andra kommuner i landet gör som redan infört detta.

– Det vanligaste är att man tar med sin egen matlåda och så får man fylla den och sedan swisha in pengar, säger Elena Johansson.

Kostchefens arbete ska vara klart till sommaren och sedan ska politikerna ta beslut om detta ska införas eller inte i slutet av året.

Ses över i andra kommuner

Även Olofströms kommun tittar nu på möjligheten att sälja överbliven skolmat.

– Det kom önskemål om detta från eleverna på gymnasiet att det skulle vara bra både för miljön att kunna köpa hem överbliven mat och att det blir billigt. Vi har börjat titta på om det skulle vara möjligt och vad som krävs, säger Joakim Nilsson, kostchef Olofströms kommun.

Kostavdelningen på Karlskrona kommun har också utrett frågan men där har kommunjuristen kommit fram till att det skulle gå emot den kommunala kompetensen att sälja överbliven mat.

– Just nu är det den bedömningen vi måste utgå från men nästa steg att ta det genom politiken för att fortsätta se över möjligheterna för detta, säger Hanna Bengtsson, kostchef Karlskrona kommun.

Se mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.