Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle och visar ett tyskt fartyg av rätt typ, men inte just enheten Oldenburg. Foto: Niklas Olsson/Försvarsmakten

Samövning med tyska marinen utanför Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen förtöjer den tyska fregatten FGS Oldenburg i Karlskrona och kommer att öva med svenska fartyg under hela veckan. Övningen innebär att det svensk-tyska marina samarbetet intensifieras.

Under måndagskvällen förtöjer den tyska fregatten FGS Oldenburg i Karlskrona örlogshamn. Fram till på fredag kommer fartyget att öva med de svenska korvetterna HMS Nyköping, HMS Härnösand och patrullfartyget HMS Stockholm i Hanöbukten fram till fredag, det skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Fokus i övningarna kommer att ligga på strid mellan ytfartyg och luftförsvar. Efter övningsveckan, till helgen, förtöjer det tyska fartyget i handelshamnen för ett informellt örlogsbesök.

”Tyskland är en viktig partner”

Försvarsmakten skriver i pressmeddelandet att ”samövningar och fördjupade samarbeten mellan svenska marinen och andra nationer blir vanligare i takt med att säkerhetsläget runt Östersjön har försämrats. Sverige bygger säkerhet tillsammans med andra och Tyskland är en viktig partner”.

Allmänheten kommer inte att märka av övningen mer än något ökad trafik in och ut ur örlogshamnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.