En kamera är allt Niclas Wahlgren använder för att inventera fjärilarna. Foto: SVT

Han jagar ovanliga nattfjärilar i mörkret

Publicerad

När mörkret lägger sig över skogen vid Bastasjön passar Niclas Wahlgren på att ge sig ut på nattfjärilsjakt.
– Blekinge är ett helt fantastiskt landskap när det kommer till nattfjärilar, säger han.

När lakanet är uppspänt och lampan är tänd gäller det bara att vänta. Efter en stund börjar de första nattfjärilarna komma. Gräsflyn, bandflyn och mottflyn samlas, och då sätter Niclas Wahlgren igång.

– Jag gör det egentligen för att det är jättespännande. Men sedan inventerar jag också nattfjärilarna och rapporterar in. De är en ganska bra indikator på hur det egentligen står till i naturen, säger Niclas Wahlgren.

TV: Se hela inslaget

Fynden rapporteras in till Artportalen, en databas som drivs på uppdrag av Naturvårdsverket. Den används i sin tur av länsstyrelser, kommuner och andra myndigheter och föreningar för naturvårdsarbeten och miljöövervakning.

– Insekterna mår inte jättebra i dag. Ibland har vi förvisso massförekomster, vilket beror på störningar i systemen. Men generellt mår inte insekterna i landet bra.

Blekinge hör dock till ett av de bättre länen. Det finns omkring 2400 fjärilsarter i landet, varav endast omkring 140 är så kallade dagfjärilar.

– När det gäller nattfjärilar är Blekinge ett helt fantastiskt landskap, säger Niclas Wahlgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer