Mjällbys hemmaplan Strandvallen, Nostalgia Festival i Ronneby, Killebom i Sölvesborg och Sweden Rock Festival i Norje. Foto: SVT & TT

Pandemisommar: Så påverkas Blekinges evenemang

Uppdaterad
Publicerad

Precis som under fjolåret har flera av sommarens stora arrangemang valt att ställa in. SVT Nyheter Blekinge har gått igenom vad som blir av och vad som ställts in.

Lövmarknaden

Foto: Håkan Linder

För andra året i rad ställs marknaden in.

− På grund av marknadens storlek och höga besökarantal finns det ingen möjlighet att genomföra den på ett smittsäkert sätt, säger Eva-Lena Gabris på besöksnäringsenheten på Karlskrona kommun.

Karlskrona Skärgårdsfest

Var tänkt att hållas under slutet av juli men blir inte av och siktar på 2022.

Hasslöfestivalen

Foto: SVT/Oskar Sandström

Årets upplaga av Hasslöfestivalen ställs in men 2022 års upplaga är planerad att hållas den 14–16 juli.

Holmsjö marknad

Aprilmarknaden blev inställd men Holmsjö Hembygdsförening hoppas kunna arrangera en marknad i början av oktober.

Tosia Bonnadan och Familjefesten

Tosia Bonnadan i Ronneby. Foto: SVT/Oskar Sandström

Ronneby kommun har tagit beslut att inte arrangera Familjefesten och Tosia Bonnadan under 2021.

Loppmarknaden i Brunnshallarna

Foto: SVT/Erik Alfredsson

Loppmarknaden som vanligtvis har tusentals besökare är inställd tills vidare men hoppet lever hos loppisgeneralen Bertil Andersson.

– Det talas om lättnader med 400–500 personer, vilket är för få för oss. Just nu vet vi ingenting utan vi jobbar vecka för vecka, säger han.

Nostalgia Festival

Nostalgia festival i i Ronneby Brunnspark. Foto: Nostalgia festival

Inställt och framflyttat från slutet av juni till kommande år. Arrangörerna skriver på sin hemsida fordonsevenemanget ska hållas den 2 juli 2022.

Diggiloo i Brunnsparken

Sverigeturnén ska komma till Ronneby den 22 juli och arrangören hoppas på lättnader kring publikrestriktionerna under juli. De skriver följande: ”Förutsatt att smittkurvorna pekar åt rätt håll får då 3 000 sittande personer samlas utomhus, med anvisade sittplatser.”

Östersjöfestivalen (Karlshamn Baltic Festival)

Foto: Ante Frändén/SVT

Beslut om att ställa in togs innan årsskiftet. Annars var tanken att arrangera festivalen den 21–25 juli.

− Det är ett tråkigt besked men det enda rätta just nu. Vi siktar i stället på att kunna genomföra en riktigt bra Östersjöfestival 2022, säger Daniel Svensson som är evenemangsamordnare på kommunen.

PLX på Tjärö

Scener, ljus och ljud fraktas på en flotte till skärgårdsön Tjärö där en konst- och musikfestival byggs upp. Foto: SVT/Stina Sandström

Planerat datum för festivalen är 19-22 augusti men biljetter är ännu inte släppta.

Sommarteatern på Kastellet

Teatersmedjan hälsar att de återkommer nästa år på grund pandemiläget.

Sweden Rock Festival

Sweden Rock planerar att sätta upp sex rökrutor under festivalen 2020. Foto: TT

Den stora musikfestivalen i Norje fick ställa in även detta år. Banden är ombokade till nästa år, och enligt VD:n Jon Bergsjö är festivalen 2022 i princip slutsåld.

Killebom

Stadsfestivalen var tänkt att hållas under vecka 27 men fick ställas in för andra året i rad. Sölvesborgs kommun uppger att de planerar för att kunna genomföra ett mindre evenemang i september i stället.

Mjällby AIF

Mjällby har kunnat släppa in åtta åskådare per match till Strandvallen under maj. Foto: TT

Åtta personer har fått följa de tre matcherna i Allsvenskan som spelats innan EM-uppehållet. Laget ska spela en träningsmatch mot Halmstad den 19 juni dit 500 biljetter kommer att säljas. Seriespelet startar om i juli och när IFK Norrköping gästar Strandvallen hoppas klubben att restriktionerna lättats. I bästa fall kan då 1 500 personer vara på plats, men detta hänger på pandemiläget och vilka regler som gäller.

– Förhoppningen är att kunna släppa på så mycket det går enligt råden. Sedan lever drömmen om september att man till och med skulle kunna släppa på en fullsatt Strandvallen, har klubbens kommunikations- och eventansvarige Jacob Lennartsson sagt till SVT.

Holje marknad

Årets marknad som skulle ägt rum den 18-20 juni, inte blir av på grund av pandemiläget.

Nässelfrossa

Kulturfestivalen blir av och hålls från den 27 juni till den 4 juli. Antalet biljetter är dock begränsade utifrån rådande restriktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.