Stridspiloterna börjar återvända efter att ett nytt avtal är på plats. På bilden syns en Jas 39 Gripen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Parterna överens: Lönerna för piloter i flygvapnet höjs

Uppdaterad
Publicerad

Efter utbrett missnöje bland stridspiloter i Försvarsmakten kommer nu lönerna att höjas. Försvarsmakten har tillsammans med Officersförbundet och SACO-S FM tecknat två nya kollektivavtal med villkor för piloter i flygvapnet.

Pilotkrisen har pågått länge. Redan förra året lämnade ett trettiotal stridspiloter yrket efter ett utbrett missnöje med pension, arbetsvillkor och löner.

Men nu meddelar Försvarsmakten i ett pressmeddelande att en överenskommelse nu finns om att höja piloters löner.

Får tillägg för studier

De nya kollektivavtalen innehåller bland annat ett flygförartillägg som består av 15 procent av lönen. Det läggs dessutom till ett studietillägg på 3000 kronor extra i månaden till de personer som utbildas till framtidens piloter i flygvapnet.

Även förändringar gällande pensionen har parterna nu kommit överens om.

– Vi är självkritiska och kunde såklart ha agerat tidigare men den här överenskommelsen är mer positiv än vad jag hade kunnat hoppas på. Jag är mycket nöjd med att vi nu har kommit fram till nya villkor för flygvapnets piloter, säger flygvapenchefen, generalmajor Jonas Wikman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.