Foto: Henrik Friberg/SVT

Partivänner spred demensrykten – nära knäcka KD-profilen

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas tidigare gruppledare Billy Åkerström i Karlskrona har sedan valrörelsen på omvägar fått höra att han är dement – och därför bör lämna politiken.

Ryktena har spridits inifrån det egna partiet.

– Det har gjort mig väldigt ledsen, säger han till SVT.

Uppgifterna om Billy Åkerströms påstådda demens började florera internt redan i valrörelsen. Han ska då, enligt SVT:s källor, ha uppmanats att lämna politiken till följd av sjukdomen.

Trots den tidigare gruppledarens långa kommunpolitiska karriär blev han också utan tyngre uppdrag efter valet.

Det var först sedan partikamraten Pelle Nordensson vid årsskiftet lämnade partiet efter SVT:s twitter-avslöjande, som dörren åter öppnade sig för Åkerström.

– Jag märkte runt valet att det spridits rykten om att jag fått demens och min bild var och är att uppgifterna ursprungligen kom från mitt eget parti. Eftersom jag själv kände mig frisk kollade jag bakåt i min egen släkt, men där fanns inga ärftliga exempel. Och min fru och mina vänner hade inte heller sett några tecken – då hade de slagit larm direkt, säger Billy Åkerström.

Hur kände du själv över de här uppgifterna?

– Jag kände mig precis som du tror att jag kände mig. Det var förfärligt. Det har gjort mig väldigt ledsen.

Blir fråga för styrelsen

Nyligen tog demensryktena ny fart och det samtidigt som Kristdemokraterna inlett processen att utse en ersättare till det avgående regionrådet Erik Lindborg.

Åkerström är ett av namnen som visat intresse för uppdrag i Region Blekinge.

– Det stämmer, men jag är inte intresserad av att efterträda Erik. Det handlar om andra uppdrag.

Billy Åkerström har nu kopplat in Karlskronastyrelsens ordförande Per Martin Sternevi för att få slut på ryktesspridningen.

Och Sternevi ser allvarligt på det inträfffade.

– Det här ska inte få förekomma i ett parti. Vi ska aldrig ställa medicinska diagnoser på varandra och aldrig kommentera varandras hälsotillstånd på det sätt som skett.

Ordföranden kommer nu att samla styrelsen och lyfta frågan internt.

Har du själv uppfattat Billy Åkerström som dement?

– Nej. Aldrig.

Vad är demens?

Demens orsakas av skador i hjärnan och kan yttra sig på olika sätt beroende på vilka delar som drabbas.

Vanligen försämras minnet och förmågan att planera. Språk, tidsuppfattning och orienteringsförmåga påverkas negativt. Även oro, nedstämdhet och beteendeförändringar kan tillhöra sjukdomsbilden.

Demenssjukdom är betydligt vanligare i hög ålder men är inget naturligt åldrande. Efter 65 års ålder ökar risken betydligt – var femte person över 80 år är drabbad, en siffra som kommer att öka i takt med att andelen äldre blir fler.

källa: Demenscentrum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.