Candra Palenryd med dottern Ella kritiserar Stena Line för att inte släppa i land passagerarna i Polen i väntan på att fartygstrafiken över Östersjön ska komma i gång igen efter ovädret Hans. Foto: Privat och Stena Line

Passagerare på strandsatt färja kritiserar Stena Line: ”Inlåsta”

Uppdaterad
Publicerad

Efter de inställda avgångarna på grund av ovädret Hans ligger Stena Spirit i hamnen i Gdynia och väntar på att återvända till Karlskrona. Passagerare kritiserar rederiet för bristande information och menar att de förbjudits att lämna fartyget under trafikstoppet.

– Vi är inlåsta på färjan i Gdynia och får inte lov att gå av. Vi har en dotter på ett och halvt år som behöver både blöjor och välling, säger passageraren Candra Palenryd.

Hon lämnade Karlskrona tillsammans med sin man och barn på måndagsmorgonen för en 24-timmarskryssning. När avgången på måndagskvällen blev inställd på grund av ovädret Hans blev de kvar i Gdynia. Hon säger nu att de tvingas snåla på vällingen, men har fått extra blöjor av personalen.

Stena Line: Ett missförstånd

Stena Lines pressansvarige Stefan Elfström svarar att det är ett missförstånd att passagerarna skulle vara inlåsta.

– I väntan på kvällens avgång klockan 21 har passagerarna fått ett val att antingen gå i land eller stanna kvar på fartyget. Det finns begränsat med plats vid kajen och gjorde man då valet att stanna kvar fick man helt enkelt stanna kvar hela dagen. Det finns gott om tidsfördriv och restaurangerna är öppna, säger han.

”Under all kritik”

Passageraren Candra Palenryd håller dock inte med om att hon fått information om valet att gå i land eller stanna på båten.

– De sa i högtalarna i går kväll att ingen får gå av båten. Här är många som velat gå av och stämningen är irriterad. Informationen är obefintlig och under all kritik, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.